Епископ Фотије и Савић о изградњи конака Манастира Рожањ

Срна
Foto: гс

БИЈЕЉИНА- Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије разговарао је данас у Бијељини са начелником општине Лопаре Радом Савићем о предстојећој донаторској вечери за изградњу конака Манастира Рожањ, која је планирана 6. марта.

Саговорници су разговарали и о могућностима да се побољша путна инфраструктура која води до манастира, наведено је из Епархије зворничко-тузланске.

Савић је искористио позвао епископа Фотија да својим присуством увелича и благослови донаторско вече, а саговорници су се усагласили да је однос Епархије и општине Лопаре одличан.

Пријему су присуствовали и свештеници протојереји-ставрофори Зоран Р. Илић и Зоран С. Илић, који су родом из ових крајева и чијим трудом и залагањем је и започела обнова манастирске цркве 2008. године.

Манастирска црква у Рожњу, у Федералној општини Сапна, задужбина краља Драгутина, разорена је доласком Османлија на просторе БиХ, а за вријеме археолошких истраживања 1981. године у поду порушене цркве пронађена је гробница са посмртним остацима тројице монаха из непознатог периода и те мошти су и данас изложене у храму.

Испред манастира се налази гробница из 1942. године када су усташе брутално убиле 108 српске нејачи, од којих су многи живи запаљени.  Оно што нису успјеле усташе у Другом свјетском рату довршили су припадници такозване Армије БиХ, тако да данас овдје нико не живи, јер су сви се иселили током Одбрамбено-отаџбинског рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана