Епидемија морбила у Бањалуци

ГС
Епидемија морбила у Бањалуци

БАЊАЛУКА - На подручју Бањалуке забиљежен је пораст броја пријављених случајева морбила, а Дом здравља јутрос је Институту за заштиту здравља Републике Српске пријавио епидемију морбила на подручју града.

-Епидемија морбила се проглашава када оболе двије или више особа које су биле у међусобном контакту - саопштено је из Дома здравља Бањалука.

Прецизирали су да су регистровали 12 лица обољелих од ове заразне болести, од којих су четири хоспитализоване.

-Од тог броја, 11  је невакцинисано или је непотпуно вакцинисано вакцином против морбила (МРП) - наводе.

Подсјећају да су мале богиње или морбили изузетно заразна вирусна инфекција, против које постоји ефикасна вакцина, која је обавезна за сву дјецу до седме године живота, а даје се у двије дозе.

-Хигијенско-епидемиолошка служба наше установе је, обзиром на природу болести и високу контагиозност узрочника, издала смјернице прописане интерним упутствима о предузимању неопходних мјера профилаксе и заштите на раду у сврху спречавања ширења ове заразне болести -наводе из Дома здравља Бањалука.

Дом здравља апелује на грађане да буду посебно опрезни и да се придржавају превентивних мјера како би заједно сузбили ширење ове заразне болести.

Такође, моле све суграђане који примијете симптоме морбила, као што су висока температура, осип по кожи, кашаљ и цурење носа, да се одмах јаве надлежним здравственим институцијама.

Правовремена реакција и пријава случајева, додају, кључни су за ефикасну контролу ширења болести.

-Наша Установа ће радити у пуном капацитету како би пружила адекватну здравствену заштиту свим грађанима. Апелујемо на сарадњу и одговорност свих суграђана у борби против морбила - наглашавају из Дома здравља Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана