Енергетика, туризам и пољопривреда - стубови развоја Херцеговине

Срна
Енергетика, туризам и пољопривреда - стубови развоја Херцеговине

ПРИЈЕДОР - Енергетика, туризам и пољопривреда су три стуба развоја Херцеговине и резултати таквог развојног концепта дају наду људима да остају, да не одлазе и да могу живјети од свог рада и своје земље, рекао је данас у Приједору Бојан Вучуревић из Одјељења за туризам, привреду и предузетништво града Градске управе Требиње.

Он је навео да није случајно да је ресор туризма у овом одјељењу стављен на прво мјесто.

"Све већи број инвеститора улаже у некретнине. Тренутно није могуће купити некретнину у Требињу до негдје идуће године у ово вријеме. Квадрат стана у центру је око 4.000 КМ, а на периферији око двије до двије и по хиљаде марака", рекао је Вучуревић на панел дискусији "Локалне заједнице у улози носилаца регионалне сарадње и интеграционих процеса" на инвестиционој конференцији "Инвест Српска 2022" у Приједору.

Он је подсјетио на то да је аграрни фонд основан у Требињу прије пет година, а да је "Херцеговачка кућа" за само четири године постојања освојила престижне награде и са двадесетак коопераната и стотињак производа дошла до више од 120 кооперарната и више од хиљаду артикала - хране, пића, козметике и љекобиља.

"Продајне објекте отворили смо у Бањалуци и Источном Сарајеву, а до краја године планирамо и у Београду", најавио је Вучуревић.

Начелник Одјељења за привреду и предузетништво града Приједора Раде Росић представио је примјере реализације пројеката прекограничне сарадње са партнерским градовима у Црној Гори и Хрватској уз помоћ међународних фондова гдје су носиоци били управо локалне заједнице.

"Наша развојна стратегија истиче 2024. и тренутно радимо на новом стратешком документу за период до 2030. и већ почетком године урадили смо анализу стања привреде и акциони план којим је предвиђен низ мјера и унапређење постојећих", навео је Росић.

Он је додао да Приједор има око 2.500 незапослених у доби од 18 до 40 година.

"Имали смо прије неки дан инвеститора који нам је послао упитник на 27 страна и са 140 питања, а када је дошао на разговор тражио је да види и школе, тако да је једнако важно улагање у средње стручно образовање на чему Приједор квалитетно ради годинама", додао је Росић.

Градоначелник Лакташа Мирослав Бојић представио је примјер привредника коју у овом граду послује већ 15 година и има 400 запослених, који до краја године планира нови погон који је првобитно хтио некој другој средини, али су му у Лакташима понуђени услови да остане.

"Правилником смо прогласили општи интерес за све инвеститоре који улажу више од пет милиона марака уз услов да граде објекат са грађевинском дозволом и у том случају добијају градско земљиште бесплатно", навео је Бојић.

Он је подсјетио на то да у сарадњи са Владом Републике Српске креће изградња средњошколског центра гдје ће доминирати техничке струке будући да металска индустрија превладава.

Предсједник општине Инђија Владимир Гак рекао је да ова општина са 300.000 евра има можда и највећи аграрни буџет од свих локалних заједница у Србији.

"Били смо и у топ три туристичке организације у Србији и надам се да ћемо доћи и на прво мјесто", додао је Гак.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана