Елеро: Мост на Сави донијеће свима многе предности

Срна
Foto: Klix

САРАЈЕВО- Мост на Сави код Градишке донијеће многе предности грађанима, економији, као и цијелој регији западног Балкана, али и Европској унији, изјавио је шеф Кооперација Делегације ЕУ у БиХ Стефано Елеро, који ће присуствовати данашњој церемонији обиљежавање завршетка радова на овом прекограничном мосту.

Елеро је истакао да је могућност бржег и сигурнијег путовања и превоза роба, удобнијег путовања на посао, једно од насљеђа модерне Европе и да ти стандарди морају бити доступни свима.

"Због тога ЕУ финансира многобројне инфраструктурне пројекте за развој сектора транспорта и комуникација у БиХ и спремни смо наставити у том правцу", рекао је Елеро.

Обиљежавање завршетка радова на прекограничном мосту у Градишци, једном од најважнијих пројеката на ријеци Сави који повезује БиХ и Хрватску, биће одржано данас.

Европска унија је суфинансирала изградњу моста с 3,2 милиона евра бесповратних средстава, која су комбинована са 5,6 милиона евра повољног кредита од Европске инвестиционе банке.

Мост ће повезивати ауто-пут БиХ с брзом саобраћајницом у Хрватској која је у изградњи, а ићи ће од границе с БиХ преко Окучана до границе са Мађарском.

Церемонији поводом завршетка радова ће присуствовати Елеро и многи званичници из политичког, културног и јавног живота БиХ и Хрватске, као и грађани Градишке.

Након што буде отворен за промет, мост у Градишци значајно ће смањити вријеме чекања на граници и омогућити бржи и сигурнији пут за грађане и пословање у БиХ и регији, што ће побољшати развој и отварање нових радних мјеста, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Пројекат је важан корак ка интеграцији западног Балкана кроз Агенду повезивања ЕУ чији је циљ побољшање инфраструктурних веза у регији.

Ово је други прекогранични мост преко ријеке Саве који ЕУ суфинансира у БиХ.

Прошле године, отворени су мост, ауто-пут и гранични прелаз у Свилају, за шта је ЕУ обезбиједила 25 милиона евра бесповратних средстава.

ЕУ је до сада додијелила више од 640 милиона евра бесповратних средстава за 19 пројеката у БиХ у сектору транспорта, укључујући неколико дионица на коридору "Пет-це", али и жељезнице и водене прилазе/луке.

Мост у Градишци је само дио помоћи ЕУ за побољшање транспортне инфраструктуре у БиХ која је имала велике користи од Агенде повезивања, а сада и од Економског и Инвестиционог Плана, истиче се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана