Електронски упис првачића могућ до 15. марта

ГС
Електронски упис првачића могућ до 15. марта

БАЊАЛУКА - Министарство просвјете и културе Републике Српске омогућило је заинтересованим родитељима да за наредну школску 2023/24. годину изврше електронски упис ученика у први разред основне школе, користећи интернет платформу "еУпис".

Ова интернет платформа доступна је на веб-страници (еупис.сколерс.орг) и путем ње пријава дјеце за упис траје до 15. марта.

Страници се може приступити уз кориштење било којег уређаја са интернет везом као што су рачунар, таблет или телефон, саопштено је из Министарства просвјете и културе Српске.

Након успјешне пријаве, школска комисија за упис ученика контактираће родитеље и информисати их о терминима за тестирање дјеце и о другим важним информацијама.

На основу електронске сагласности родитеља, у оквиру интернет платформе "еУпис", основна школа преузима све потребне податке за упис ученика у први разред из информационих система Министарства управе и локалне самоуправе и Министарства унутрашњих послова, а који су садржани у изводу из матичне књиге рођених, увјерењу о држављанству и увјерењу о пребивалишту.

Родитељи који у току попуњавања података о ученику, у оквиру интернет платформе Министарства просвјете и културе "еУпис", дају сагласност за кориштење дигиталних сетова података из евиденције институција Републике Спрске нису дужни да достављају извод из матичне књиге рођених, увјерење о држављанству и увјерење о пребивалишту у штампаном облику.

Интернет платформа "еУпис" креирана је у складу са највишим стандардима и захтјевима Министарства унутрашњих послова Републике Српске у вези са заштитом личних података.

Ресорни министар Жељка Стојичић рекла је да електронски упис ученика у основну школу представља олакшање за родитеље ученика и васпитно-образовне установе, као и за јединице локалних самоуправа и полицијске управе у Српској, наведено је у саопштењу.

Стојичићева је позвала све заинтересоване родитеље да искористе предности информационо-комуникационих технологија и да на брз и једноставан начин упишу своју дјецу у школу.

Она је истакла да "еУпис" ученика омогућава школама да благовремено уоче који све ученици нису пријављени за упис у први разред, те да у дефинисаним роковима обавијесте родитеље или старатеље ученика, преносе Независне.

Родитељи који не желе да користе интернет платформу "еУпис" и даље имају могућност да, као што је био случај у претходном периоду, упис ученика изврше у просторијама васпитно-образовне установа, у складу са уписним подручјем.   Промотивни видео-спот који садржи детаљно упутство за родитеље могуће је погледати на линку /www.youtube.com/watch?v=os49avBTmjw/. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана