“Електронска видео лутрија”: Тендециозно изнесене погрешне информације

ПР
“Електронска видео лутрија”: Тендециозно изнесене погрешне информације

Поводом објављених чланака на порталу „Независне новине“, под називом „Јелена Тривић поднијела кривичну пријаву против Зоре Видовић“ и „БН порталу“, под називом „Кривична пријава против Видовићеве због злоупотребе“, од дана 11.септембра 2023. године, у наставку смо дужни презентовати своје ставове у вези са неистинитим и нетачним чињеницама и наводима о друштву „Електронска видео лутрија“ д.о.о. Бањалука, изнесеним у наведеним текстовима.

Наиме, наглашавамо да се ради о тенденциозном изношењу погрешних информација, а о којим информацијама шира јавност нема изворе сазнања, те се на тај начин чини ненадокнадива штета друштву „Електронска видео лутрија“ д.о.о. Бањалука. С тим у вези, а у складу са правилима професионалног извјештавања, молимо да нам омогућити да се изјаснимо и оповргнемо наводе изнесене у наведеним текстовима.

Приређивач електронских игара на срећу „Електронска видео лутрија“ д.о.о. Бањалука, основана у складу са одредбама члана 7. Закона о играма на срећу („Службени гласник Републике Српске“ број 22/19 и 131/20), којим одредбама је прописано да је приређивање игара на срећу дјелатност од јавног интереса и да је то искључиво право Републике Српске, које право се остварује посредством ЈП „Лутрија Републике Српске“ а.д. Бањалука, уз изузетак да право приређивања електронских игара на срећу ЈП „Лутрија Републике Српске“ а.д. Бањалука може уз испуњење услова прописаних законом пренијети на привредна друштва чији је оснивач и већински власник.

С тим у вези, наводи из текстова да „ЕВЛ игре организује без лиценце“ нису истинити, а све из разлога што право приређивања електронских игара на срећу од стране „Електронска видео лутрија“ д.о.о. Бањалука произилази из самог закона, како је напријед и наведено.

Наводи „да је Лутрија РС, Законом о играма на срећу из 2019. године добила монополско право приређивања електронских игара на срећу, након чега је са иностраним партнером формирала заједничко привредно друштво“ у потпуности су нетачни. Наиме ради се о политици државе да дозволи обављање одређене дјелатности само једном привредном субјекту, те с тим у вези исто се не може сматрати монополом или злоупотреби доминантног положаја, а што је својом закључком потврдило и Конкуренцијско вијеће Босне и Херцеговине.

Надаље, наводи „да ЕВЛ своје терминале поставља без икаквих накнада“ су потпуно неистинити. Наиме, „Електронска видео лутрија“ д.о.о. Бањалука као приређивач електронских игара на срећу испуњава све услове прописане законом и подзаконским прописима, а посебно који се односе на плаћање прописаних накнада за приређивање електронских игара на срећу, као и плаћање накнада за означавање сваког терминала за приређивање електронских игара на срећу, те порезе на добитке од игара, а који се односе на џекпотове остварене на електронским играма.

Наводи у текстовима „да је прибављана директна материјална корист друштву „Електронска видео лутрија“ д.о.о. Бањалука противно одредбама Закона о играма на срећу, чиме је нанијета штета буџету Републике Српске“, у потпуности су нетачни. Наиме, одредбама члана 39. Закона о играма на срећу, прописано је да је приређивач дужан пријавити Републичкој управи за игре на срећу и платити накнаду од пет одстона основицу коју чине укупне уплате умањене за укупне исплате, али не мање од 100 КМ по терминалу, до 15. у мјесецу за претходни мјесец, а што друштво „Електронска видео лутрија“ д.о.о. Бањалука, а у складу са напријед наведеном законском одредбом уредно врши и плаћа.

На крају, јасно је да циљ навода из чланака није било информисање јавности о тачности информација, те да овакво изношење и преношење информација није било разумно. Напротив, циљ је да се изношењем неистинитих информација омаловажава и дискредитује углед друштва „Електронска видео лутрија д.о.о. Бањалука, чиме се индиректно штети пословању друштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана