Елек: Укупна вриједност гасификације 70.000.000 КМ

Srna
Foto: Atv

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Укупна вриједност пројекта гасификације за источни дио Републике Српске износи 70.000.000 КМ, изјавио је генерални директор предузећа "Сарајево-гас" из Источног Сарајева Недељко Елек.

Елек је навео да би пројектом били обухваћени Шековићи, Власеница /Игришта/, Милићи, Хан Пијесак, Пале /Јахорина/, Трново, те проширење гасне мреже на подручју општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа. 

"Морамо да то проширимо према општини Соколац, Рогатица и Вишеград, тако да ћемо урадити убрзо нову анализу и бизнис-план. Према овом који смо радили, укупна вриједност инвестиција је 70.000.000 КМ, с тим што сваке године остварујемо 10.000.000 КМ добити које уплаћујемо у буџет, тако да ће се ова инвестиција исплатити за седам година", рекао је Елек новинарима у Источном Сарајеву након представљања пројекта гасификације за источни дио Српске. 

Он је нагласио да ће имати 33 године за експлоатацију гасовода са годишњом добити од 10.000.000 КМ. 

"То значи да ћемо 330.000.000 КМ зарадити за вријеме трајања овог гасовода, а уложићемо 70.000.000 КМ. Мислим да тако раде све озбиљна државе, а Република Српска је озбиљна држава", истакао је Елек. 

Он је посебно захвалио српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, премијеру Српске Радовану Вишковићу, министру енергетике и рударства Републике Српске Петру Ђокићу за подршку и присуство данашњој презентацији пројекта гасификације. 

"Данас је велики дан за исток Републике Српске и крећемо у реализацију пројекта који ће да промијени цијели изглед овог краја, два ски-центра, седам општина, више од 100 километара новог гасовода. Када обиђемо и погледамо све ово што ћемо урадити у наредне двије године бићемо задивљени", поручио је Елек. 

Он је напоменуо да је ово само један у низу пројеката Владе Републике Српске која већ 15 година континуирано улаже у развој истока Републике Српске. 

"Након 70 година добили смо болницу, нову спортску дворану, гради се позориште, имамо нови пут до Јахорине. Планина Јахорина је пета дестинација у свијету по броју посјета, а сада развијамо ски-центар Игришта, Андрићград", рекао је Елек. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана