Екстремне врућине угрожавају здравље мозга

ГС
Екстремне врућине угрожавају здравље мозга

Истраживачи су открили да екстремни временски услови попут топлотног таласа најприје могу нашкодити здрављу мозга и погоршати неколико неуролошких стања.

Научници су открили забрињавајућу корелацију између промјена у околини и неуролошког здравља, објавио је University College London у часопису The Lancet Neurology након прегледа стотина студија у периоду од више од пола вијека, како пише Independent.

Наиме, анализирали су утицај екстремних временских прилика на 19 стања нервног система, укључујући мождани удар, Алцхајмерову болест, менингитис, епилепсију и мултиплу склерозу. Такође су посматрали озбиљне, али уобичајене психијатријске поремећаје као што су анксиозност, депресија и шизофренија.

Након обраде података открили су доказе о утицају климе на нека стања мозга.

Климатске варијације за које се показало да утичу на болести мозга укључивале су екстремне температуре, и ниске и високе, те веће температурне варијације током дана, посебно када су те мјере биле сезонски неуобичајене - наводи професор Санџај Сисодија, директор геномике на Универзитетском колеџу Лондонског друштва за епилепсију.
Др. Сисодија је рекао да би ноћне температуре могле бити посебно важне јер топлије ноћи могу пореметити сан.

Како топлотни таласи постају све чешћи и дужи, милијарде људи широм свијета спавају на температурама вишим од нормалних.

Истраживачи су усред високих температура зрака примјетили пораст болничких пријема, инвалидитета или смртности од можданог удара.

Проучавање и разумијевање како екстремне врућине утичу на наше здравље постало је хитно јер растуће температуре руше рекорде широм свијета.

У посљедњих неколико недјеља Азију су захватили топлотни таласи које научници сада приписују климатској кризи.

Овај април био је најтоплији икад забиљежен. Студија је показала да је 2023. била најтоплија година икада, а прошло љето било је најтоплије у 2000 година пише Ало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана