Експлоатација ријечних наноса под лупом инспектора

Срна
Експлоатација ријечних наноса под лупом инспектора

БИЈЕЉИНА - Главни републички водни инспектор Бранислав Мићић рекао је да су у овој години биле појачане контроле експлоатације ријечних наноса широм Републике Српске, што ће се наставити и у наредној години.

- Очекујемо да ћемо у тим активностима имати пуну сарадњу са Водама Српске, као што је то било и до сада. Наставиће се и контрола других привредних друштава која у свом раду користе или испуштају воду, као и контроле обвезника плаћања водних накнада - рекао је Мићић.

Он је навео да је Републичка водна инспекција за десет мјесеци ове године извршила око 700 контрола и да су инспектори у 36 одсто случајева констатовали неправилности и изрекли новчане казне у износу од 90.500 КМ.

Према његовим ријечима, најчешћа уочена неправилност односила се на непосједовање водоправног акта. Он је додао да се приводи крају и контрола заштитних хидротехничких објеката и да је, према информацијама са терена, стање тих објеката задовољавајуће, али ће коначан извјештај бити потпунији почетком наредне године.

Мићић је подсјетио да су у јулу 2022. године републички водни инспектори заједно са инспекторима из Одјељења за привредни криминалитет Полицијске управе Бијељина, на лијевој обали ријеке Дрине, низводно од Павловића моста, извршили успјешну акцију контрола законитости експлоатације шљунка.

- У оквиру ове акције инспектори су провјерили више субјеката, а о утврђеном чињеничном стању обавијестили су правосудне органе ради предузимања даљих мјера - рекао је Мићић за билтен Јавне установе “Воде Српске”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана