Експерти: Хитно спријечити изградњу одлагалишта нуклеарног отпада

Срна
Foto: срна

БАЊАЛУКА- Посљедице намјере Хрватске да изгрди одлагалиште за нуклеарани отпад на Трговској гори, на локацији која се налази уз саму границу Републике Српске и БиХ већ се осјете, те је неопходно да БиХ хитно предузети конкретне кораке како би се то спријечило, поручио је данас члан Правног тима за праћење стања и активности у вези са овом проблематиком Витомир Поповић.

Поповић истакао је да су се економске, еколошке, али и правне посљедице видљиве, јер је примјетно да је цијена некретнина на том подручју пала, да се број становништва рапидно смањује, као и да је угрожена флора и фауна, али и снижен природни прираштај.

"Један од праваца дјеловања јесте могућност подношења тужбе Међународном суду правде у Хагу, који је надлежан да рјешава овакве спорове или да се тај спор рјешава међународном арбитражом", навео је Поповић.

Он каже да је други начин дјеловања да грађани почну подносити тужбе против Хрватске у складу са Европском конвенцијом о људским правима и слободама и њеним протоколима.

Поповић је напоменуо и да би трећа могућност била да се реципрочно реагује на захтјев који је стигао из Дубровника да се заустави градња аеродрома у Требињу, док се не испита утицај на животну околину.

"Принцип реципроцитета успоставиле су институције међународног права с циљем одвраћања од појединих активности", рекао је Поповић.

Он је мишљења да је прва опција "немогућа мисија", с обзором на то да БиХ не функционише као држава, а имајући у виду да је за подношење тужбе потреба сагласност сва три члана Предсједништва БиХ.

Члан Експертског тима за спречавање изградње овог одлагалишта Неђо Ђурић упозорио је и да су радови са стране Хрватске на Трговској гори већ изводе, те да је завршена пра фаза геолошких радова, гдје представници БиХ нису имали никаквог присуства.

"Радов са стране БиХ нису још ни започети, нити су средства обезбијеђена, нити је реално да се у блиској будућности започну радови, који су нам потребни како бисмо сагледали карактеристике стијенског масива и да их упоредимо са карактеристикама стијенског масива у Хрватској, како бисмо дошли до одређених података", рекао је Ђурић.

Он је напоменуо да су ти подаци важни јер су неопходни уколико се покрене арбитражни поступак, те упозорио да вријеме брзо тече, а да институције БиХ по овом питању ништа не раде, него одговорност пребацују једни на друге.

Марио Црнковић из Удружења грађана "Грин тим" из Новог Града рекао је да су грађани посљедња линија одбране, те да ће сигурно поднијети тужбе које могу.

"Без обзира да ли ће држава подносити тужбу, које сви очекујемо, грађани ће сигурно поднијети како Стразбуру тако и на другим међународним судовима који су задужени за ову област", рекао је Црнчевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана