Егрлић: Горући проблем- неусклађеност образовања и потреба тржишта рада

Срна
Foto: Агенције

САРАЈЕВО- Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Ахмет Егрлић истакао је да су неусклађеност потреба тржишта рада и образовног система горући проблем у БиХ и земљама окружења и да је један од начина превазилажења овог проблема организација кооперативних обука, какве спроводи Регионални челенџ фонд /РЦФ/.

Егрлић је подсјетио да су се 42 конзорцијума из БиХ пријавила на први јавни позив РЦФ-а за финансирање пројеката унапређења кооперативног и дуалног образовања, те додао да су велика очекивања и од актуелног, другог регионалног позива, за који су пријаве отворене до 14. априла, саопштено је из овог фонда.

"Ова иницијатива је изузетно важна за БиХ, у којој је и прије економске кризе узроковане пандемијом вируса корона био присутан проблем да послодавци, приликом тражења радника са одговарајућом стручном спремом, уочавају да, упркос великом броју незапослених, тешко проналазе адекватно стручан, задовољавајући и намјенски едукативно профилисан кадар за запошљавање", навео је Егрлић.

Он је указао да је, према резултатима истраживања, највећи проблем послодаваца, приликом новог запошљавања, недостатак радника траженог занимања и радника са траженим искуством.

Као један од начина за превазилажење ових проблема, Егрлић је истакао организацију кооперативне обуке, наводећи да предности овог модела за ученике подразумијевају комбиновање практичне обуке у школи са учењем кроз рад у компанији.

Егрлић је нагласио да на тај начин ученици развијају вјештине и знања, односно стручност коју ће примјењивати у свом даљем раду након школовања.

"Повећање стручно оспособљених младих људи позитивно утиче на тржиште рада и обезбјеђује предуслове за повећање стопе запошљавања, посебно узимајући у обзир актуелну ситуацију и проблем све масовнијег одласка младих, радно способних људи из БиХ", истакао је предсједник Коморе.

Други регионални позив за подношење изјава о заинтересованости отворен је до 14. априла, а све информације се могу наћи на сајту РЦФ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана