Егић: Због топлотног таласа прерасподијелити радно вријеме

Срна
Егић: Због топлотног таласа прерасподијелити радно вријеме

БАЊАЛУКА,- Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић апеловао је на послодавце да прерасподијеле радно вријеме и заштите здравље радника, због топлотног таласа и температуре ваздуха и до 40 степени Целзијусових.

"Неспорно је да учестале врућине утичу на здравље радника, посебно оних који раде на отвореном и дуже су изложени сунцу због обавеза према послу, због чега долази до пада концентрације у раду и могућности повређивања радника", саопштено је из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

У Министарству подсјећају да Међународни стандард ИСО 7243 дефинише услове и критеријуме извођења радова у условима високе тепературе, а једна од мјера је избјегавање рада у најтоплијем дијелу дана.

"Апелујемо на послодавце да и они примијене овај стандард и прерасподијеле радно вријеме, те да радници не буду на отвореном у најтоплијем дијелу дана. И за рад у затвореним просторијама треба обезбиједити расхлађивање просторија како би здравље радника било заштићено", наведено је у саопштењу.

У складу са тим стандардом, у зависности од утврђеног топлотног индекса који је мјеродаван за услове рада на отвореном, у условима високе температуре ваздуха предвиђени су начини извођења радова и мјере рада, као и превентивне препоруке за послодавце и раднике, које ће помоћи да ризик буде сведен на најмању могућу мјеру.

Ове мјере подразумијевају прерасподјелу радног времена, ротацију послова, избјегавање рада у најтоплијем дијелу дана од 11.00 до 16.00 часова, увођење додатне радне снаге код екстремних услова, осигурање одговарајуће расхлађене просторије за одмор, као и ношење лагане заштитне одјеће и обуће.

Министарство апелује на прилагођавање радног времена на отвореном, будући да у законодавству Републике Српске нису прописани минимални захтјеви у погледу услова рада радника на отвореном у вријеме велике врућине, као ни при којим би микроклиматским условима послодавци требали да обуставе радове јер постоји опасност по живот и здравље радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана