Егић: Срби увијек били на правој страни историје

Срна
Foto: еКапија

БАНЈАЛУКА - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић изјавио је данас да је српски народ увијек био на правој страни историје која је и богата и турбулентна.

Егић је напоменуо да Одбор Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова баштини десет датума из Народноослободилачке борбе.

“Кроз више наших активности, осим његовања традиције, веома добро сарађујемо са СУБНОР-ом и на том фону ћемо и наставити”, рекао је Егић ниванарима у Бањалуци, гђе је присуствовао свечаној сједници Градског одбора СУБНОР-а поводом 75 година од оснивања.

Егић је нагласио да је Министарсто ставило СУБНОР на листу организација од јавног интереса да би, између осталог, било ријешено и његово финансирање.

Предсједник Заједнице удружења антифашистичких бораца и анфифашиста Загребачке жупаније и града Загреба Петар Рајић рекао је да је у Хрватској лоше стање када је ријеч о односу према споменицима из НОР-а, напоменувши да је током рата деведесетих година 3.500 порушено и оштећено, али да се залажу за њихову обнову.

“У томе смо имали доста успјеха”, рекао је Рајић.

Говорећи о комеморацији која ће бити одржана у Јасеновцу у неђељу, 23. априла, Рајић је рекао да ће то бити “једна колона” од представника хрватског државног врха, као и Срба, Јевреја, Рома и антифашисти, али да је савез на чијем је челу сагласан да се организују заједничке комеморације у Доњој Градини и Јасеновцу.

Он сматра да “историчари и стручњаци треба да обједине податке када је ријеч о страдалима” и да “дођу до правог броја”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана