Егић: Пољопривреда - ресурс за који улагања не смију бити упитна

Срна
Foto: Агенције

ПРИЈЕДОР - Начелник Одјељења за пољопривреду и рурални развој града Приједора Данијел Егић поздравио је најаву Владе Републике Српске о издвајању додатних 7.430.000 КМ за подршку мљекарском сектору, истичући да, осим премија и подстицаја из републичког буџета, мљекари остварују и премије и подстицаје из градског буџета.

"Премије из буџета града за мале произвођаче од ове године су удвостручене, како бисмо оставили људе у послу", изјавио је Егић Срни, додајући да се пољопривреда не смије посматрати као "социјала", већ као ресурс за који улагања не смију бити упитна.

Он је рекао да је у систему подстицаја у Приједору 76 произвођача млијека, гдје они који продају до 50.000 литара годишње имају премију од 0,04 КМ из буџета града, они који продају од 50.000 до 100.000 литара 0,03 КМ, а они који продају више од 100.000 литара 0,02 КМ, као и до сада.

Егић је навео да је, према новом начину расподјеле, око 90 одсто произвођача имало повећање премије, а уз исти износ средстава као прошле године.

"Овим смо хтјели да највећу помоћ дамо онима који производе најмање, јер ако се једном угаси дјелатност мала је вјероватноћа да ће се поново покренути. Притом, велики произвођачи ништа не губе јер остају на истој премији, а и буџетска ствака је иста као и раније, 150.000 КМ", појаснио је Егић.

Он је подсјетио да је лани премија исплаћена једнократно, а да је овогодишње исплаћено пола ових дана, а други дио биће исплаћен до новембра, те да је и то учињено да се ублаже трошкови сјетве, упозоривши на то да смањење сјетве усљед високих цијена доводи и до слабије исхране говеда, а тиме и смањених приноса.

"Приједорски произвођачи млијеко испоручују највише дубичком Млијекопродукту, бихаћком Меглеу и градачачком Мигу, али и мљекаре имају различите цијене - у распону од 0,45 од 0,70 КМ и ту је та разлика гдје треба тражити повећање. То дефинитивно није тржишна цијена млијека.

Литар не би смио коштати испод једне марке", истакао је Егић. Осим премија са локалног и републичког нивоа по литру произведеног и продатог млијека, произвођачи млијека имају на располагању подстицаје за узгој музних грла, за стеоне јунице, за товну јунад и за механизацију.

У Приједору послује и фарма коза "Нана Кас" /Нана Каас/, али није у систему премија јер произведено млијеко не продаје мљекарама него производи сир и сладолед за махом инострано тржиште, те остварује подстицаје по грлу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана