Егић: До краја године значајније повећање инвалиднина

Срна
Егић: До краја године значајније повећање инвалиднина

ПРИЈЕДОР: Министар рада и борачко-инвалдиске заштите Републике Српске Данијел Егић најавио је данас да је у плану повећање инвалиднина за пет одсто у наредних мјесец дана, а да ће до нове године бити повећане за још пет одсто.

- На тај начин ће до краја године значајније бити побољшан материјални статус ратних војних инвалида и других борачких категорија - изјавио је Егић новинарима у Јелићки код Приједора гдје је данас присуствовао обиљежавању Дана ратних војних инвалида Републике Српске.

Он је истакао да на тај начин Влада, ресорно министарство и предсједник Републике показују константну бригу према овој популацији.

- Ми ћемо сљедеће седмице потписати меморандум са Борачком организацијом Републике Српске и након тога ће сви борци, односно шеста и седма категорија уз постојећих пет, имати право на добијање јединственог борачког додатка. Захтјев три КМ по мјесецу, према зони борбених дејстава, биће реализован по плану, односно од почетка идуће године - најавио је Егић.

Он је истакао да сваки грађанин који је на било који начин учествовао у одбрани Републике Српске треба да буде цијењен и поштован.

- Ово је једна од најцјењенијих категорија с обзиром на то да су дали дијелове тијела, да су можда остали трајни инвалиди неспособни да брину о себи и својим породицама - рекао је Егић.

Он је навео да ратни војни инвалиди по закону уживају право на ортопедска помагала, на инвалиднину, бањско лијечење, те ортопедски додатак.

- Мислим да су ти људи то заслужили и да ће у наредном периоду у преговорима са Борачком роганизацијом тај статус бити додатно побољшан - рекао је Егић.

Предсједник Савеза ратних војних инвалида Републике Српске Драган Врховац изјавио је новинарима да је, према незваничним информацијама, из рата изашло око 45.000 ратних војних инвалида, а да их према подацима од прије неколико мјесеци има 29.520.

- То значи да нас око 17.000 нема, људи умиру јер имамо година. Положај ратних војних инвалида је изузетно тежак. Није да немамо никаква права, него стижу посљедице рата, рањавања, болести и већини је данас најпотребнија здравствена заштита, лијечење. Имамо приједлога како побољшати права, а да није везано за новац - на примјер, предност у чекању у редовима инвалида без ноге - навео је Врховац.

Он је додао да је порука са овог окупљања - очување Републике Српске.

Према његовим ријечима, ратни војни инвалиди би најзадовољнији били када би се основица за обрачун личне инвалиднине везала за просјечну нето плату у претходној години.

- Ми бисмо са тим достигли да не морамо тражити у процентима повећање. Али, џаба нам да смо задовољни нашим правима, ако се уруше институције Републике Српске, нама та права ништа не значе. Зато сматрамо да сви из реда борачке популације и сваки грађанин треба да пружи одређени допринос очувању и заштити Републике Српске - нагласио је Врховац.

Ратни војни инвалид из Новог Града Сретко Вајагић, који је рањен на Сувој Међи у љето 1992. године када је имао 25 година, каже да би опет све поновио.

- Ратни војни инвалиди живе тешко, али поносно у својој републици коју смо стварали и не бисмо је дали ни за шта. Доста ствари би требало отклонити да би ратним војним инвалидима било лакше, али у сарадњи са властима покушавамо све то ријешити - рекао је Вајагић којем је ампутирана нога 20 година након рањавања од распрскавајуће мине.

Дан ратних војних инвалида обиљежава се од 2017. године и то 10. септембра на дан када је потписан указ о првом закону који је регулисао права ове категорије становника и породица погинулих бораца.

Ове године централно републичко обиљежавање било је у Приједору, у порти цркве брвнаре у Јелићки гдје је служен парастос погинулим борцима отаџбинских ратова, а потом организовано дружење. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана