Егић: Дијалогом доћи до најбољих рјешења у области рада

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић изјавио је да су Влада и ресорно министарство спремни да се кроз економско-социјални дијалог дође до прихватљивих рјешења када је ријеч о унапређену области рада, као и да би требало доћи до одређене корекције Закона о раду.

Егић је уочи сједнице сједнице Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске поручио да је вријеме за распакивање и кориговање одређених законских рјешења.

"У овој години предвиђене су измјене и допуне сета закона из радно-правне области, а то су Закон о пензијско-инвалидском осигурању, Закон о посредовању при запошљавању и накнадама за вријеме незапослености, Закон о мирном рјешавању радних спорова и Закон о економско-социјалном савјету Републике Српске", напоменуо је Егић.

Он сматра да ће се овим законима на одређен начин унаприједити област рада, те положај и статус радника.

Према његовим ријечима, до краја године треба бити израђен и регистар повреда на раду.

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић истакла је да је неопходно што прије уредити систем плата у реалном сектору.Она је навела да је у децембру 144.581 радник или 49,68 одсто остварио примања до 1.000 КМ, док их око 24.557 има плату до 650 КМ.

"Српска треба сачувати своје раднике који су квалификовани и добри. Они који остварују енормну добит, држави дају само 10 одсто пореза. Остало остаје послодавцима, а радници који зараде ту добит не добију ништа на износ плате", рекла је Мишићева новинарима у Бањалуци.

Мишићева је навела да је Савез синдиката понудио документ у којем се утврђују полазни коефицијенти за раднике према стручној спреми који су минимални и неће угрозити пословање послодаваца, али ни спријечити и ограничити повећање плата.

"Треба рећи да се сваки коефицијент множи са износом најниже плате и да је то једно од правичнијих рјешења које ми нудимо", каже Мишићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана