Ефикасније пружање услуга скрининг мамографије за чланице "Искре"

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Директор бањалучког Дома здравља Невена Тодоровић и предсједник Савеза жена обољелих од рака дојке "Искра" Сузана Кекић потписале су данас Протокол о сарадњи, којим ће бити обезбијеђено брже и ефикасније пружање услуга скрининга мамографије и ултразвука дојки за жене из ризичних група, пријављених у "Искри".

Након потписивања протокола, Тодоровићева и Кекићева су посјетиле Одјељење радиолошке и ултразвучне дијагности гдје се налази савремени дигитални мамограф са томосинтезом, којим од фебруара врше прегледе у Дому здравља у Бањалуци.

Тодоровићева је истакла значај овог савременог мамографа у дијагностици и позвала локалне заједнице у Српској да издвоје намјенска финансијска средства која ће дати домовима здравља да се повећа број превентивних прегледа.

Средства за набавку овог апарата, према ријечима Тодоровићеве, обезбиједио је град Бањалука у укупном износу од 420.000 КМ.

Она је подсјетила да је "Искра" 2010. године донирала средства Дому здравља за набавку ултразвучног апарата дојке који је служио за рано откривање и праћење тумора дојке.

"Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске 2009. године обезбиједило је средства за набавку аналогног мамографа који је увелико помогао у превенцији и контроли незаразних болести. На овом аналогном мамографу, од 2010. до 2021. године обављено је преко 13.500 мамографија", рекла је Тодоровићева.

Кекићева је истакла да се "Искра" годинама бори да се смањи смртност од карцинома дојке превентивним прегледима и истакла је дугу сарадњу са Домом здравља.

"Надамо се да ћемо са овим новим мамографом на вријеме открити болест, да се смртност смањи", рекла је Кекићева и додала да "Искра" стално едукује жене о раку дојке и да се болест открије на вријеме.

Она је истакла да се на Универзитетском клиничком центру Републике Српске годишње оперише од 400 до 500 жена, а да све млађе жене, од двадесет и нешто година, оболијевају од ове болести.

Специјалиста радиологије у Дому здравља Зоран Радуловић рекао је да је на дигиталном мамографу са томосинтезом обављено око 1.000 скрининг мамографија и да је од 8. марта било 25 патолошких налаза – сумња на карцином дојке.

Радуловић је појаснио да се дигитална мамографија може користити у скринингу и у дијагностичкој мамографији, те се препоручује женама старијим од 40 година.

"Препоруке за прегледе томосинтезом су у скринингу – дензне дојке, жене са повећаним ризиком, фокална асиметрија и поремећај архитектонике...", навео је Радуловић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана