Едукативни спотови и радио-џинглови о заштити дјеце на интернету

Срна
Едукативни спотови и радио-џинглови о заштити дјеце на интернету

САРАЈЕВО- Регулаторна агенција за комуникације /РАК/ ставила је на располагање свим носиоцима дозвола линкове са серијом едукативних ТВ спотова и радио-џинглова, чији је циљ пробудити свијест дјеце, родитеља и свих корисника интернета о опасностима које вребају у онлајн свијету.

Линкови су достављени у оквиру пројекта Агенције "Заштита дјеце на интернету у системима корисника дозвола РАК", чији циљ је указивање на потребу сталне и превентивне едукације, као главног корака у заштити дјеце на интернету и дигиталним платформама, кроз истраживања, анализу и статистичке податке, саопштено је из Агенције.

"Спотови и радио-џинглови под слоганом `Едукацијом до сигурности дјеце на интернету /WEBOBRAN/`, премијерно су, током протеклог мјесеца, приказани на Конференцији о медијској и информацијској писмености у БиХ и заједно чине приказ реалних дешавања и опасности са којима се дјеца сусрећу на интернету", истичу из РАК-а.

У саопштењу се наводи да је њихов циљ да укажу на негативне посљедице виртуелног свијета, попут врбовања, обмане, крађе идентитета, секстинга или порнографије, али и да пруже корисне савјете који могу помоћи, како дјеци током боравка на интернету, тако и родитељима у заштити дјеце.

Спотови и радио џинглови су рађени са различитом тематиком за циљну публику којој су намијењени, док снимци који су за млађу дјецу за главног лика имају познатог јутјубера из БиХ Церикса /Cerixa/, који доноси низ савјета и трикова за дјецу и њихову безбједност на интернету.

Снимци за тинејџере приказују опасности са којима се већина младих сусреће у онлајн свијету, а ту су и спотови који доносе препоруке, механизме и алате помоћу којих се дјеца могу заштитити од непримјереног видео-садржаја који се пласира на друштвеним мрежама.

Агенција позива све радио и телевизијске станице у БиХ да емитовањем едукативних спотова и радио-џинглова, у одговарајућим сегментима програма и терминима емитовања редовне програмске шеме, у наредном периоду дају свој допринос едукацији дјеце о потреби правилне употребе интернета и дигиталних технологија и тиме допринесу заштити дјеце у онлајн свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана