Ећимовић: Приоритет очување суверенитета Српске

Срна
Foto: Срна

ПРЊАВОР - Предсједник Скупштине Савеза ратних војних инвалида Миломир Ећимовић рекао је да је трајни задатак Савеза побољшање материјалног положаја ратних војних инвалида, али и да је имајући у виду бројне притиске којима је изложена Република Српска са данашње сједнице поручено да је приоритет Савеза и очување територијалног интегритета и суверенитета Српске и њених институција.

"Дајемо пуну подршку предсједнику Републике Српске Милораду Додику који се сада, нажалост, нашао на удару нелегалног Суда и високог представника", рекао је Ећимовић.

Скупштина Савеза ратних војних инвалида Републике Српске сматра да је након објављивања одлуке Уставног суда у Службеном гласнику Републике Српске, према којој је члан 16 Закона о правима бораца неуставан, одмах потребно да се разговара са највишим представницима Српске о износу основице за исплату инвалиднина.

Замјеник пресједника Скупштине Савеза ратних војних инвалида Драган Милановић напоменуо је да је Уставни суд на апелацију члана Савеза Мирка Кајганића донио одлуку о неуставности члана 16 на основу кога се врше исплате личних и породичних инвалиднина у Српској.

Он је појаснио да је у спорном члану наведен додатак да одлуку о утврђивању основице доноси Влада Српске почетком сваке године у складу са расположивим средствима планираним у буџету за ту годину водећи рачуна о нивоу достигнутих права.

"Судска одлука ће ступити на снагу по објављивању у Службеном гласнику Републике Српске. Ми смо заузели став да разговарамо са Владом Републике Српске, предсједником Народне скупштине Републике Српске и предсједником Републике Српске јер да би се дошло до коначног рјешења Народна скупштина мора донијети измјену и допуну Закона о правима бораца", рекао је Милановић новинарима након данашње сједнице Скупштине овог савеза у Прњавору.

Он је истакао да Савез ратних воних инвалида није задовољан што је основица за обрачун инвалиднина у овој години 794 КМ јер је просјечна нето плата у Републици Српској за прошлу годину 1.274 КМ.

Он је додао да Савез тражи и да лијекови са листе Б који се сада плаћају буду доступни ратним војним инвалидима, као и да је на сједници било ријечи и о бањском лијечењу.

На данашњој редовној сједници разматрани су и извјештај о раду и финансијски извјештај за 2023. годину, као и план рада за ову годину. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана