ЕБРД снизио прогнозе раста економије БиХ

Независне
Foto: pixabay

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) саопштила је у четвртак да очекује да ће босанскохерцеговачка економија расти за 2,3 одсто у 2022. години, ревидирајући раније пројекције за 0,7 постотних бодова .

Очекује се да ће се економски раст БиХ убрзати на три одсто у 2023. години, наводи ЕБРД у посебном хитном издању свог извјештаја о регионалним економским изгледима.

За регију западног Балкана, ЕБРД предвиђа економски раст од 3,2 одсто у 2022, око 0,9 постотних бодова ниже од претходно предвиђеног.

Економије на западном Балкану имају само ограничену изложеност Русији или Украјини у смислу директних привредних веза као што су трговина, инвестиције, дознаке и други приливи, наводи ЕБРД. Међутим, све земље западног Балкана биле би штетно погођене вишим цијенама нафте, а неке и растућим цијенама плина.

Индиректни учинци шире европске и глобалне рецесије на економије западног Балкана могли би бити значајни, с обзиром на блиске међусобне везе између економија западног Балкана и еврозоне, посебно у аутомобилском сектору гдје би Сјеверна Македонија, Србија и Босна и Херцеговина могле бити најтеже погођене, додало је.

Процјењује се да је БДП Босне и Херцеговине у 2021. години порастао за 4,5 одсто.

ЕБРД је смањио прогнозу економског раста Црне Горе за 2022. на 3,7 одсто, Хрватске на 3,2 одсто, а Србије на 3,3 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана