ЕБРД: Подршка дигиталној трансформацији малих и средњих предузећа

Srna
Foto: Srna

ТРЕБЕВИЋ - Мала и средња предузећа чине окосницу привреда, како у ЕУ тако и у БиХ, стварају нова радна мјеста, а дигитализација ће ојачати њихову конкурентност и продуктивност, изјавио је данас шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер.

Обраћајући се новинарима током манифестације "Дигитална трансформација малих и средњих предузећа у БиХ", коју је организовао ЕБРД, Сатлер је рекао да је повод данашњег окупљања покретање програма "ЕУ4СМЕ" /ЕУ за мала и средња предузећа/ са посебним нагласком на дигиталну транзицију.

Он је изразио задовољство да је Делегација ЕУ у БиХ у овом пројекту партнер са ЕБРД-ом и Њемачком развојном агенцијом ГИЗ-ом.

"Ми обезбјеђујемо 14 милиона евра у грантовима, дакле бесповратним средствима. Поред тога ту су и око девет милиона евра од ЕБРД-а и 40 милиона евра који ће доћи кроз кредитне пласмане. Пандемија је показала неопходност дигитализације јер су људи комуницирали путем различитих веб платформи", рекао је Сатлер.

Он је указао да је дигитализација будућност која није резервисана само за највеће компаније које себи могу приуштити ИТ опрему, него представља прилику малим и средњим предузећима да унаприједе конкурентност и продуктивност.

Директор канцеларије ЕБРД-а у БиХ Мануела Несл изразила је задовољство због покретања заједничког програма подршке малим и средњим предузећима, чија даља дигитализација може помоћи њиховом расту и развоју те јачању конкурентности.

"Програм који покрећемо данас почива на три стуба. Први се односи на кредитну линију путем које ће бити обезбијеђено 40 милиона евра који ће бити пласирани путем комерцијалних банака малим и средњим предузећима у БиХ", рекла је Несл.

Она је појаснила да су ови кредити намијењени малим и средњим предузећима да уведу аутоматизацију, унаприједе софтверска рјешења, Е-трговину, чиме ће постати конкурентнија и ефикаснија.

Она је навела да су друга два стуба пројекта подршка малим и средњим предузећима кроз савјетодавне услуге чиме се смањује јаз између тих и сличних компанија у иностранству.

"Наш партнер ГИЗ ће у оквиру трећег стуба пројекта обезбиједити да дигитализација у малим и средњим предузећима доведе до иновација како би се осигурао екосистем за њихово функционисање", додала је Несл.

Она је изразила наду да ће више од 150 малих и средњих предузећа учествовати у овом програму који ће им омогућити даљи раст и развој.

Програмски директор за "Иновације и дигитализацију малих и средњих предузећа у БиХ" Ева Нахер изразила је задовољство покретањем програма јер су се дигиталне иновације показале веома корисним у БиХ, посебно за вријеме пандемије вируса корона.

"У склопу овог програма радимо на успостављању центара за дигиталне иновације. То је нови концепт у БиХ који подразумијева пружање помоћи малим и средњим предузећима у различитим областима како би развијали дигитализацију и област иновација. Неки од аспеката подразумијевају трансфер технологије", додала је она.

Нахерова је напоменула да је ГИЗ данас потписао и меморандуме о разумијевању са два центра за дигиталне иновације што представља велики почетак нечега што би могло да буде прекретница на тржишту и на пољу иновација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана