Е-цигарете за једне уштеда, другима тренд

Јана Кезић
Е-цигарете за једне уштеда, другима тренд

БАЊАЛУКА - На тржиште БиХ ове године стигле су електронске цигарете вриједне 9,14 милиона марака, а трговци тврде да у посљедње вријеме влада помама за њима, првенствено јер грађани сматрају да им је то исплативије, док стручњаци истичу да је ријеч о тренду.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, од јануара до октобра ове године увезено је 27.757 килограма производа који садрже дуван, реконституисани дуван, никотин или замјене дувана или никотина, а намијењени су за удисање без изгарања.

- Највише ових цигарета у БиХ је стигло из Румуније и то у вриједности од 9,06 милиона марака - подаци су УИО.

У бањалучкој радњи “No Smoke” потврдили су за “Глас Српске” да је у посљедње вријеме све више заинтересованих за е-цигарете.

- Постоји више разлога зашто људи прелазе са традиционалних цигарета на електронске. Сматрају да су здравије, а са друге стране су исплативије - рекли су у овој радњи.

Да је интересовање за електронске цигарете заиста велико, потврђују и у продавници “Umbrella Vape Shop” из Бијељине.

- Купци су углавном пушачи који су користили обичне цигарете, а сада хоће да их скроз избаце или смање. Подједнако купују и млађи и старији - рекли су овој радњи и истакли да се цијене електронских цигарета крећу од 33 КМ па до 60-ак марака.

Једна трговкиња из Бањалуке која није жељела да јој објавимо име каже да продаја е-цигарета иде одлично, посебно посљедњих мјесеци.

- Грађани на електронске цигарете прелазе јер сматрају да су здравије и јефтиније него традиционалне - казала је она, додајући да међу купцима доминира млађа популација.

Према подацима Свјетске здравствене организације, електронске цигарете су штетне као и сви други дувански производи, упркос томе што их дуванска индустрија рекламира као мање штетне или као средство за одвикавање од пушења, а са тим је сагласан и национални координатор за контролу дувана у Српској Дарко Марковић.

- Велики увоз електронских цигарета може се приписати тренду коришћења ових производа. Дуванска индустрија прави страшан маркетинг, не кажу сву истину, да у електронској цигарети има никотина, који изазива већу зависност него хероин - рекао је Марковић.

У Удружењу грађана “ToPeeR” из Добоја кажу да је зависност од никотина одувијек била проблем, те да су цигарете један од производа којих се потрошачи никада не одричу, без обзира на кризу.

- Потрошачи ће се радије одрећи хране него дувана. Примјетно је да су се у посљедње вријеме више окренули електронским цигаретама сматрајући да су дуготрајније и исплативије и јер не треба да их купују свакодневно - казали су у овом удружењу.

Класичне паклице

Подаци Управе за индиректно опорезивање показују да је БиХ током десет мјесеци ове године увезла обичне цигарете чија је вриједност већа од 76,9 милиона марака. Највише паклица стигло је из Србије, Хрватске и Пољске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана