Џиндић: Гас потекао ка Србији, односно БиХ

Срна
Foto: Агенције

САРАЈЕВО - Министар енергије, рударства и индустрије Федерације БиХ (ФБиХ) Нермин Џиндић изјавио је данас у Сарајеву да је квар на гасоводу у Бугарској отклоњен и да је гас потекао према Србији, односно БиХ.

"Био је квар у Бугарској који се није могао брзо ријешити", рекао је Џиндић на конференцији за новинаре у Сарајеву, истичући да је 10 минута прије поднева добио информацију од колега из Бугарске и Србије да је квар отклоњен.

Он је најавио да ће сутра бити одржана тематска сједница Владе ФБиХ на којој ће се говорити о "Блоку 7" и цијени електричне енергије, а да ће други дио бити у вези са актуелном ситуацијом у гасном сектору, те да ће с тим у вези бити предложени закључци. Као један од најважнијих закључака он је навео да "Енергоинвест" и "БХ гас" предложе рјешење за складиштење природног гаса, укључујући и локацију.

"Видјели смо да један поремећај на овом или било ком гасном току може направити проблем ако немамо неку залиху за неко одређено вријеме", констатовао је Џиндић, подсјећајући да одраније постоје одређене студије и приједлози за складиште гаса, али да никада нису завршени до краја.

Федерални министар енергетике додао је да ће бити предложено да се убрзају активности на пројекту јужна интерконекција, те да се повећа надзор и степен одржавања на постојећем гасоводу. "Дакле, овај проблем који се десио у Бугарској могућ је било када и на било ком другом мјесту.

Шта би било да се деси на потезу од Кладња до Сарајева или од Зворника до Кладња", упитао је Џиндић. Он је додао да ће бити тражено да се предузму мјере за хитну набавку у ванредним ситуацијама. "Пронашли смо прије неколико дана одређене количине, али по цијени десет пута вишој од оне коју плаћамо", рекао је Џиндић и оцијенио да треба имати споразум за хитну набавку који би обезбиједио набавку гаса у сличним ситуацијама.

Џиндић сматра да треба одредити и методологију обрачуна за разлику између номиноване и повучене цијене гаса, посебно имајући у виду тешкоће у набавци већих количина у вријеме кризе. "Потребно је да Енергоинвест, БХ гас и Топлане усагласе начин интерних уштеда", навео је Џиндић, објаснивши да је то потребно како би цијена за грађане остала непромијењена у вријеме кад цијена гаса на тржишту расте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана