Џакула: У прошлој години прикупљено рекордних око 8,5 милијарди КМ

Срна
Foto: Агенције

САРАЈЕВО - Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ је у 2021. години прикупила осам милијарди и 445 милиона КМ прихода, што је више за 460 милиона КМ у односу на до сада рекордну 2019. годину, рекао је директор УИО Миро Џакула.

Џакула је за "Аваз" рекао и да је у 2021. у односу на претходну годину прикупљено више прихода за милијарду и 216 милиона КМ. Он је појаснио да поскупљења и инфлација немају директно везу са растом прихода, јер се ПДВ плаћа на додату вриједност, те додао да је један од охрабрујућих показатеља раста покривености увоза извозом за 10 одсто. "Привреда у БиХ ствара додату вриједност, јер имамо ниже плате, ниже цијене улазних сировина и јефтиније енергенте од остатка Европе.

Због тога наши производи имају већу могућност да створе много већу додату вриједност него они у другим земљама", рекао је Џакула. Џакула је нагласио да су свјесни да поједини порески дужници нису у могућности да измире своје обавезе, али да има оних који их желе избјећи, па је већина у поступку принудне наплате. Он каже да је на списку највећих дужника већина државних и кантоналних компанија.

Џакула је нагласио да се добри резултати не одражавају на статус запослених, па је Синдикат УИО поново најавио штрајк, који би требао бити организован у другој половни марта. "Није добро да се сав вишак прихода у БиХ расподјељује ентитетима, а да људи који раде у државним институцијама висином плата заостају за ентитетским нивоом", истакао је Џакула.

Џакула је подсјетио да на дневни ред парламента БиХ већ три и по године не долазе нови закон о ПДВ-у или акцизама, који су усклађени са европским. Он је нагласио да је у БиХ велики несразмјер у директним и индиректним порезима, јер су директни порези на врло ниском нивоу и нису примјерени садашњем тренутку у БиХ. "Не може бити исти порез за промет станова за некога ко купује први или други стан и неког ко се бави издавањем станова и има их десетак", појашњава Џакула./

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана