Џакула: Не играти се фискалном стабилношћу БиХ

Srna
Foto: srna

САРАЈЕВО- Директор Управе за индиректно опорезивање /УИО/ Миро Џакула рекао је да се не треба играти фискалном стабилношћу БиХ и свих нивоа власти у БиХ, те указао да је непримјењив Приједлог закона о увођењу диференциране стопе ПДВ-а, који је у парламентарној процедури.

Џакула је рекао новинарима да је ПДВ врло комплексна материја у коју не треба дирати тако олако, нагласивши да се диференцираном стопом ПДВ-а не могу рјешавати социјална питања.

"Не смије се се ићи у измјене Закона о ПДВ-у ад хок или од случаја до случаја. Сматрамо да се пореском политиком не могу рјешавати социјална питања", упозорио је Џакула.

Он је изразио бојазан да у оваквом ад хок случај није обављена добра припрема и да је грубо нарушен Закон о систему индиректног опорезивања, и то члан 14.

Према његовим ријечима, остављено је УИО да одреди шта иде по стопи од пет одсто, односно 17 и 22 одсто, а за то је потребно вријеме.

"Треба направити правилник који треба да усвоји Управни одбор УИО. Потребно је разумно вријеме и када је у питању припрема и усвајање тог правилника", појаснио је Џакула.

Он је истакао да је УИО једина институција која спроводи законе из области индиректног опорезивања и спроводиће свако законско рјешење, али је овакав приједлог закона непримјењив у пракси, што би, како је напоменуо, требало да знају и они који то предлажу.

"Требало би знати да се морају пописати залихе добара, да се морају ускладити порески софтвери код 50.000 ПДВ обвезника и исто тако да се УИО треба оставити разуман период да свој порески софтвер са сада једне стопе усклади са три стопе, што захтијева и временски период, а исто тако и неопходна финансијска средства да би се то могло завршити", прецизирао је Џакула.

"Ефекти који ће се постићи су изузетно негативни и доћи ће до евазије пореских прихода, систем опорезивања биће знатно усложен и по том основу очекује нас доста буран период", навео је Џакула, подсјетивши да је свима познато да институције БиХ већ четири године немају буџет.

Он је подсјетио и да се сви вишкови прихода распоређују ентитетима и да ентитетске владе имају могућности да у оквиру социјалних мјера рјешавају најосјетљивија социјална питања.

"Зар неко мисли када смањимо стопу ПДВ-а на лијекове да ће се смањити цијене? Одговорно тврдим да неће, него ће се ићи у повећање маржи и многи ће профитирати на тако сниженим стопама, да ће се стварати додата вриједност и да ће то погодовати искључиво појединим компанијама, појединцима. Онима због којих се раде измјене закона о ПДВ-у сигурно неће помоћи", указао је Џакула.

Он је подсјетио да је УИО у прошлој години наплатила осам милијарди 445 милиона марака, а ове године за првих пет мјесеци 538 милиона КМ.

"То је много новца који добију ентитети, који се може распоредити и којим се могу сва социјална давања повећати и омогућити бољи живот онима који заиста не могу да живе нормално. Пореском политиком се не рјешавају социјална питања", поновио је Џакула.

Он је истакао да у другим земљама постоје други механизми и мјере за социјалу помоћ.

"Постоје разна давања. У Србији Влада даје новац најнижим категоријама становништва", навео је Џакула.

Он је изразио бојазан да ће овим бити нарушени темељни принципи неутралности ПДВ-а.

"Пореска политика сваке државе, а у БиХ поготово, треба да буде транспарентна, јасно видљива свакоме, лагана у примјени и још лаганија за инспекцијски надзор", напоменуо је Џакула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана