Дводневна забава у селу Пецка за све генерације

ГС
Foto: Н.Н.

МРКОЊИЋ ГРАД - Четврти Пецка Оutdoor Фестивал (ПОФ) одржава се од 8. до 9. јула 2023. године у селу Пецка, општина Мркоњић Град, и представља викенд отворених врата за активан боравак у природи за све генерације које посјете Пецку у току феситавала или било кад у току године.

Све посјетиоце очекује изобиље активности, призора, окуса, мириса и музике, за окрепљење свих чула, рекао је директор фестивала Боро Марић на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци.

Истакао је да је поносан на организациони тим и пријатеље овог фестивала и срећан што су фестивал ове године препознале и подржале важне компаније и институције, што улијева наду да ће пети ПОФ бити још већи.

„Посјетиоце и ове године очекују бројне активности на отвореном - брдски бициклизам, спортско пењање, пјешачење, кањонинг, истраживање станишта биља и гљива, Шарени маркет са тридесетак штандова на којима ће се представити домаћинства са својим производима и сувенирима,  спортско-креативне радионице за дјецу - уз СКЦ Кидс, представе за дјецу и едукативно-креативне радионице, као и музичко-забавни програм“, рекао је Марић. Истакао је да су сви водичи сертификовани и да ће учесници бити у безбједним рукама.

Напоменуо је да је припремљен терен за камповање за педесетак шатора, као и да је смјештај могуће пронаћи у селу Пецка и околним селима и општинама: Бараћима, Шипову, Мркоњић Граду, те да је Град Бања Лука за све посјетиоце и ове године обезбиједио бесплатан превоз из Бањалуке до Пецке у дане фестивала.

Ана Лакић из Туристичке организације Републике Српске и члан Организационог тима ПОФ-а рекла је да је фестивал намијењен породицама и рекреативцима жељним активног одмора у природи уз добру забаву. Истакла је да је прошлогодишњи ПОФ посјетило више од двије хиљаде људи свих генерација, те да је средиште фестивалског збивања смјештено у Центру за посјетице Пецка, чији је рад у протеклом периоду значајно унапријеђен, као и да ће посјетиоци имати прилику да бораве у заштићеном подручју Споменик природе „Врела Сане“, као и да упознају друге природне атракције.

Игор Вукић из Пењачког клуба „Extreme“ навео је да ће заинтересовани имати прилику да се окушају у пењању на вјештачком болдеру, као и на природним стијенама уз подршку пењача из овог клуба.

Александар Балабан из Планинарског удружење „Абонос“ подсјетио је на прошлогодишње изузетно искуство са групом која је искусила кањонинг Кораном те топло препоручио кањонинг авантуру овогодишњим посјетиоцима, напоменувши да све који се пријаве за ову активност чека чаробно корито ријеке Коране у дужини од 2,5 километара.

Визуелна умјетница Јелена Вучић, која ће заједно са академском сликарком Александром Кузмановић, водити Ланд арт радионице, појаснила је да су се одлучиле за овакву врсту радионица, јер је Центар за посјетиоце „Пецка“ еколошки освијештен, а Ланд арт радионице подразумијевају употребу природних материјала у стварању, у чему могу уживати и окушати се и дјеца и одрасли.

Представе за дјецу и едукативно-креативне радионице биће организоване на теме заштите животне средине и биодиверзитета и рециклаже отпада, а поред тога заинтересовани посјетиоци ће имати прилику да учествују, осим у Ланд-арт радионици, и радионици Змијањског веза, радионицама посвећеним рецилажи отпадних материјала, као и у телескопском посматрању небеска тијела, у учионици „Звјездарник“.

У оквиру музичко-забавног програма биће одржани концерти бенда „Функиер пројецт“ из Београда, који ће свирати у суботу, те  „Цомбине Qуартет“ из Бањалуке, који ће представити публици у недјељу.

Сви детаљи о богатом програму Фестивала и описи главних и пратећих фестивалских активности, као и пријавни образац доступни су на  www.пецкаоутдоор.цом. Осим путем wеб-сајта, пријаве ће бити могуће извршити и на лицу мјеста.

Овогодишњи спонзори и пријатељи Фестивала су: МКД „Микрофин“, „Тропиц“, „Колектор“, СWГ (ГИЗ), Фонд за заштиту животне средине, Општина Мркоњић Град, Град Бања Лука, АД „Чистоћа“ Бања Лука, Јелен ПИВО, „Витаминка“, „Вивиа“, „Мања“, Микрофин Осигурање, „Тиквеш“, М:тел, Поште Српске, ТОРС,  АЛП шоп.  те. Медијски покровитељи фестивала су РТРС, Независне новине, НЕС радио, БУКА, Нова опрема и ЛЕД медиа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана