Дводневна едукација из области дијализних процедура

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- У Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске у Бањалуци одржава се дводневна едукација из области дијализних процедура у лијечењу критично обољелих пацијената, коју спроводе медицински стручњаци из Хрватске и Словеније.

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић рекао је новинарима да је ово још један успјех за ову здравствену установу, те да значи подизање степена здравственог система Републике Српске и за добробит пацијената.

Нефролог и начелник Одјељења за дијализу у Клиничко-болничком центру Загреб Ведран Премужић истакао је да је Клиника интензивне медицине за нехирушке гране УКЦ-а формирана на специфичан начин.

"То је мултидисциплинарни приступ у лијечењу болесника, односно више струка на једном мјесту који заједно расправљају и мултидисциплинарно покушавају помоћи пацијенту", рекао је Премужић и изразио наду да ће сарадња бити настављена и у наредним годинама.

Начелник Клинике интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ-а Пеђа Ковачевић рекао је да је на овој клиници урађен изузетно велики број дијализних поступака када су у питању критично обољели нехирушки пацијенти.

"Желимо да ове процедуре унаприједимо и подигнемо на виши ниво, примјер за то нам је Дијализни центар у Загребу, који у томе постиже велике успјехе", рекао је он.

Доктор Војка Горјуп из Универзитетског клиничког центра Љубљана похвалила је љекаре и друге медицинске раднике Клинике интензивне медицине за нехируршке гране, истакавши да су за пет година направили велике успјехе.

Едукација подразумијева теоретски и практични дио, као и директан контакт са пацијентом, као и практичну примјену савремених апарата за дијализу које посједује Клиника интензивне медицине за нехирурршке гране, као једна од ријетких у региону.

УКЦ Републике Српске разполаже са три врсте дијализних апарата, а Клиника интензивне медицине за нехируршке гране има највећи број проведених акутних дијализних поступака у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана