Дванаест припадника МУП Српске добило отказ

GS
Дванаест припадника МУП Српске добило отказ

БАЊАЛУКА - Борба МУП-а Српске против кукоља у властитим редовима резултирала је прошле године отказом за 12 полицајаца.

То је наведено у Извјештају о раду Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске за 2023. годину, који је усвојила Народна скупштина Републике Српске, а у којем се, такође, наводи да је прошле године суспендовано 35 полицијских службеника.

Према Закону о полицији и унутрашњим пословима, дисциплинске мјере за теже повреде дужности изричу дисциплинска комисија и Полицијски одбор одлучујући по жалби.

Полицијски одбор је, како је прецизирано, током прошле године запримио 215 предмета, од чега је 89 дисциплинских и 126 осталих.

Када су у питању теже повреде дужности, Полицијски одбор је донио одлуке којим су одбијене као неосноване жалбе и потврђено је рјешење о престанку радног односа за 12 полицајаца.

Што се тиче дисциплинских поступака, још 10 полицајаца могло би доживјети судбину својих 12 колега који су добили отказ.

"Спроведен је првостепени дисциплински поступак и донесена су 72 првостепена рјешења за 102 полицијска службеника и изречене су сљедеће дисциплинске мјере: престанак радног односа за 10 полицијских службеника, новчана казна за 71 полицијског службеника, 18 их је ослобођено дисциплинске одговорности и три су дисциплински одговорни, али се неће изрицати дисциплинска мјера", истиче се у Извјештају о раду МУП-а Српске за 2023. годину.

Међутим, будући да одлука дисциплинске комисије није коначна, на њих је изјављено девет жалби Јединице за професионалне стандарде, а евидентиране су и 34 жалбе полицајаца.

На списку полицајаца којима је дисциплинска комисија прошле године изрекла прекид радног односа нашао се и Александар Тошић (48), о којем су "Независне новине" писале у августу 2023.

Тада је, наиме, Основни суд у Сокоцу потврдио оптужницу против Тошића, која га терети да је, радећи као полицајац у локалној полицијској станици, из њеног депозита украо 19 пиштоља, а затим их продао тако што их је оставио поред пута, те преузео коверту с новцем.

"На терет му се ставља да је украо 19 пиштоља који су били запаковани у папирне кесе, на начин да је с паковања скинуо наредбе за депоновање, а пиштоље ставио у картонску кутију коју је по договору с познаником однио и оставио на локалитет звани Девет стражара у близини магистралног пута Рогатица - Устипрача, а преузео унапријед припремљену коверту са 2.300 КМ на име откупа ових пиштоља", наводи се у оптужници.

Неколико седмица касније, стиже реакција из МУП-а Српске - радни однос му је прекинут због теже повреде радне дужности.

"Дисциплинска комисија окончала је првостепени поступак против полицијског службеника А.Т. Изречена је дисциплинска мјера прекид радног односа због теже повреде радне дужности - злоупотреба или прекорачење овлашћења и понашање у служби или изван службе које нарушавања углед Министарства", речено је тада из МУП-а Српске.

Сличних одлука дисциплинске комисије било је и ове године, а један од случајева је посебно занимљив. Наиме, како је средином марта саопштено, полицајцу Н.Д. прекинут је радни однос због - неоправданог одсуства са послова и задатака.

Дисциплинска комисија Одјељења за првостепени дисциплински поступак Министарства унутрашњих послова Републике Српске, додаје се у саопштењу, окончала је првостепени дисциплински поступак против полицијског службеника Н.Д.

"Њему је изречена дисциплинска мјера прекид радног односа због теже повреде радне дужности неоправдано одсуство са послова и задатака из правилника о дисциплинском поступку", наводе из МУП-а Српске, преносе Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана