Дувански дим све рјеђи

Милош Васиљевић
Дувански дим све рјеђи

БАЊАЛУКА - Константно поскупљење цигарета, али и превенција коју спроводе надлежни у Српској смањила је број пушача, а како би тај тренд био настављен, потребно је пратити европске и поједине земље у региону те протјерати дувански дим из затворених простора.

Рекао је то за “Глас Српске” национални координатор за контролу дувана у РС Дарко Марковић поводом Свјетског дана без дувана, који се 31. маја обиљежава широм свијета. Процјене показују да су у БиХ више од 30 одсто одраслих активни пушачи, а Марковић каже да је у Српској односу на ФБиХ мањи број пушача за неколико процената.

- Мјере на превенцији и активности које спроводи Влада Српске су уродиле плодом. Када смо прије 20 година почели све то да пратимо било је између 40 и 50 одсто пушача. Данас видимо резултате - рекао је Марковић.

Наглашава да су цигарете луксуз, а на смањење броја пушача ипак је највише утицало поскупљење паклице. Према његовим ријечима, цијена диктира много тога па гдје је год јефтина цигарета ту је већи број пушача.

- Код нас нема цигарета испод пет марака, а још ће поскупљивати. Циљ је да цијена цигарета у БиХ буде изједначена са цијенама у земљама у окружењу, да би била избјегнута црна берза или шверц - истакао је Марковић.

Каже да су све бољи показатељи и када је ријеч о младима који конзумирају цигарете.

- Испод 15 година код нас пуши негдје око седам одсто дјеце, углавном у већим градовима. Добри смо и у том параметру у односу на окружење - казао је Марковић.

Он додаје да је идући потез надлежних забрана пушења у затвореним просторијама. На тај начин, каже, сви би били на добитку.

- У Словенији и већини земаља ЕУ забрањено је пушење у затвореним просторима. Код нас се тога плаше највише угоститељи, да ће има опасти промет. То се ни у једној земљи није десило - тврди Марковић.

Специјални представник СЗО у БиХ Ервин Кореман рекао је да су у БиХ више од 30 одсто одраслих активни пушачи те да је добра вијест смањење стопе конзумирања дувана. Земља може створити здравије окружење за све, што позитивно утиче и на економију.

Регионални директор СЗО за Европу Ханс Клуге навео је да се у животну средину сваке године одбаци 4,5 трилиона опушака цигарета, који ослобађају више од 7.000 хемикалија, од којих су 70 познати канцерогени.
Опушци загађују тротоаре, паркове и, на крају, водене путеве, гдје трују живот у мору, тако да је дуван, због утицаја на животну средину, од проблема на нивоу појединца прерастао у глобални проблем.

- Дуван не само да штети појединцима који га користе и онима око њих, већ представља пријетњу одрживом развоју. Зато контрола дувана захтијева холистички приступ и цјелокупан ангажман владе и друштва - нагласио је Клуге.

Посљедице

Дуван у цијелом свијету годишње однесе више од осам милиона живота, а доприноси већој заступљености опасних незаразних болести као што су кардиоваскуларне и хроничне респираторне болести, рак, дијабетес те многе друге, саопштено је јуче из Канцеларије СЗО у БиХ.

Навели су да је производња дувана одговорна за готово 84 милиона тона емисија угљен-диоксида годишње, што је као да се у свемир лансира 280.000 ракета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 14 беба
Рођено 14 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана