“Душа дјеце” јача од свих препрека

Милијана Латиновић
“Душа дјеце” јача од свих препрека

БАЊАЛУКА - Вирус корона није стао на пут малишанима из Републике Српске којима је потребно лијечење у иностранству, што потврђује податак да је захваљујући Фонду солидарности “Душа дјеце” у јеку пандемије у европске клинике отишло 26 дјевојчица и дјечака.

У Фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству истичу да су у вријеме ванредног стања и ванредне ситуације одобрили укупно 30 захтјева и издвојили око 422.000 евра за лијечење обољеле дјеце.

- Највећи износ одобрен у овом периоду је 350.000 евра, за лијечење дјетета у Њемачкој - навели су у Фонду солидарности и подсјетили да су донијели одлуку да у вријеме ванредног стања и ванредне ситуације финансирају и додатне трошкове лијечења у иностранству.

Истичу да се то односи на путне трошкове, смјештај у иностранству у случају да се породица не може вратити у Српску због ограничења преласка граница, те трошкове набавке медицинских средстава и лијекова према препоруци здравствене установе у иностранству ради обезбјеђења даљег лијечења дјетета у кућним условима.

- Ова одлука односи се на лијечења која су већ одобрена и на лијечења која су започета у иностранству. Рефундирали смо набавку потребних медицинских средстава у износу од 14.035 евра, јер се дијете налазило на лијечењу у иностранству и због епидемиолошке ситуације није било могуће организовати повратак кући - рекли су у Фонду. За вријеме ванредног стања једно дијете се вратило са лијечења из Америке, а Фонд је учествовао у организацији превоза. Фонд “Душа дјеце” вратио је осмијех и на лица Рајке и Милана Радановића из Дервенте, чији је син Михајло у вријеме короне два и по мјесеца боравио сам на лијечењу у Загребу.

- Михајло је имао седам мјесеци када је у јануару упућен на лијечење у Загреб због спиналне мишићне атрофије. Супруг и ја смо били смјештени код пријатеља у Загребу, посјећивали смо га све док у Хрватској није регистрован први случај заразе “ковидом 19”, када су посјете забрањене - испричала је мајка Рајка. Додаје да су се она и супруг вратили у Дервенту како би простор у којем станују прилагодили Михајловим потребама, с обзиром на то да је дјечаку неопходна механичка вентилација. Нису ни слутили да ће њихова агонија потрајати мјесецима.

- Ситуација се закомпликовала, границе су затворене, а на све то догодио се и земљотрес у Загребу. Информације о дјетету добијали смо само путем телефона. Било је ужасно. Умолили смо их да нам допусте да га видимо бар путем вибера - казала је Рајка, додавши да је Фонд солидарности финансирао све додатне трошкове који су искрсли због ове ситуације. Рајка истиче да јој је, осим те финансијске подршке, много значила свака ријеч охрабрења коју је добијала из Фонда.

- Докторица Јасминка Вучковић је била уз нас од првог дана. Михајлов боравак на клиници се са планираних 70 продужио на 124 дана. Сами не бисмо успјели ништа - испричала је она и додала да је Михајло стигао кући пред свој први рођендан санитетским возилом Универзитетског клиничког центра РС у пратњи медицинског особља.

Од почетка рада Фонда солидарности у јануару 2018. године, па до данас, одобрено је укупно 266 захтјева за лијечење 197 дјеце, за шта је издвојено више од четири милиона КМ.

 Психолошка подршка

Фонд солидарности подржао је и пројекат Друштва психолога РС “Заштита менталног здравља вулнерабилних категорија становништва у доба ковид 19 пандемије”, те позвао родитеље дјеце чије лијечење у иностранству финансира Фонд да се одазову позиву за психолошку подршку. 

- Позив је упућен оним родитељима дјеце који због посебног режима рада болница с циљем спречавања ширења вируса корона чекају да их здравствена установа прими на преглед, као и онима који су са дјецом у иностранству - навели су у Фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана