Дугови остају стара бољка здравства

Анита Јанковић Речевић
Дугови остају стара бољка здравства

БАЊАЛУКА - Стари, накалемљени дугови за већину здравствених установа и даље су нерјешив проблем јер у њиховим касама нема новца за измирење тих обавеза, па чак ни на рате, али то не треба да брине раднике којима нису редовно уплаћивани доприноси јер ће и наредних годину дана имати загарантовану здравствену заштиту.

Потврдили су то за “Глас Српске” директори неколико болница у Српској наводећи да им је Влада РС поново изашла у сусрет.

Наиме, Министарство финансија РС прошлог љета је издало рјешења о репрограму пореских дуговања за укупно 41 јавну здравствену установу  чиме је запосленима у домовима здравља и болницама омогућено социјално осигурање. Тада је закључком Владе РС одлучено да Пореска управа РС наплату дуговања болница и домова здравља одгоди на годину, те да се за то вријеме нађе рјешење и да здравствене установе коначно уђу у репрограм и исплату дугова. Предвиђени рок истекао је 1. августа ове године, а рјешење је изостало па су здравствене установе биле приморане да од Владе РС затраже одгађање плаћања на још годину, што је и учињено.

Директор Болнице Зворник Иван Поповић каже за “Глас” да би неколико здравствених установа могло да отплати дугове у наредних пет година, како је предвиђено, али је за већину то немогуће јер су дуговања превелика.

- Ријеч је о дуговањима која су настала прије 2020. године. Има болница чији су дугови премашили 30, па и 50 милиона  КМ и немогуће је да оне то измире кроз 60 рата, како је предвиђено репрограмима. Због тога је свака здравствена установа послала захтјев Министарству финансија РС са молбом да нам продужи рок на још годину. Према мојим информацијама, свима је одобрено. Циљ је да поново покушамо изнаћи рјешење и ми смо ресорном министарству предлагали неколико начина, па видјећемо шта је реално и прихватљиво - рекао је Поповић. 

Он је нагласио да дуг Болнице Зворник износи око 3,1 милион КМ са каматама, док је главница око 1,8 милиона.  

- Највећи проблем је што камате расту. Уколико би се камате могле отписати, а вјерујем да има начин, лакше бисмо отплатили главницу и тиме бисмо сви заједно направили велики посао. Или да репрограм буде одобрен на више мјесеци, али у том случају се мора мијењати законска регулатива - појаснио је Поповић. 

Захтјев за продужење рока послала је и Болница Градишка, прича директор те установе Рајко Додик. 

- Добили смо одобрење од Владе и према том договору, наши радници имају загарантовану здравствену заштиту. Морам нагласити да посљедњих пет година уплаћујемо редовно све обавезе, а дуг од око 11 милиона КМ настао је прије 15 и више година.  То су огромна средства која не можемо измирити из наших текућих примања. И сада једва састављамо крај с крајем. Било какав додатни намет значио би колапс. Имамо обећање да ће се тражити рјешење на нивоу Републике - казао је Додик.

Зелено свјетло за одгађање плаћања добила је и требињска болница.

-  Све је ријешено, наши радници су покривени здравственим осигурањем и немамо проблема о том питању. Од 2018. године све доприносе уредно плаћамо. Успјели смо из текућих примања смањити дио дуга јер смо радницима који су отишли у пензију све уредно уплатили. Само у посљедњих годину имали смо 20 захтјева за пензионисање и све смо то  измирили - рекао је директор Болнице Требиње Недељко Ламбета.

Да радници болница и домова здравља немају проблема са здравственим осигурањем, потврдио је и вршилац дужности предсједника Синдиката здравства и социјалне заштите РС Милош Пурковић.

- Недавно сам разговарао са ресорним министром који ми је пренио да је Влада РС донијела одлуку о продужењу рока отплате дугова за још годину и да сви радници имају здравствено осигурање - рекао је Пурковић. 

Позитивни примјери

Домови здравља у Добоју и Бијељини позитиван су примјер здравствених установа које немају ни марку дуговања.

- Боримо се на све могуће начине да не дођемо у дугове. Мора се изузетно водити рачуна о свим трошковима, гледати како повећати приходе на разне начине, било комерцијалним услугама, пружањем услуга које постоје у приватним амбулантама, водити рачуна о броју запослених, јер прекомјерно запошљавање гута новац - рекао је директор Дома здравља Добој Владо Марковић.

С његовим мишљењем сагласна је и директорица бијељинског Дома здравља Данијела Ђукин наводећи да је рецепт добар и одговоран менаџмент.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана