Дуг за доприносе смањен за 15,5 милиона КМ

Анита Јанковић Речевић
Дуг за доприносе смањен за 15,5 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Иако дуговања послодаваца у Српској за пензијско и инвалидско осигурање биљеже значајан тренд пада, потраживања по том основу на крају првог полугодишта ове године достигла су 475,85 милиона КМ, а на листи највећих дужника и даље предњаче јавне здравствене установе.

У Фонду за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) РС за “Глас Српске” кажу да је укупан дуг послодаваца на име доприноса мањи за 15,5 милиона КМ у односу на исти период прошле године, када је износио 491,43 милиона.  

- Ако се има у виду да су потраживања 31. децембра 2021. износила 480,84 милиона КМ, а годину раније 487,69 КМ, што представља смањење за око седам милиона марака, може се констатовати да дуг по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање има тренд смањења - навели су у Фонду ПИО.

Додају да се од укупног износа дуга на јавни сектор односи 189,12 милиона КМ, док послодавци у приватном сектору дугују 286,72 милиона марака.

- Три највећа дужника, када говоримо о активним уплатиоцима, су Универзитетски клинички центар РС са дугом од 44,68 милиона марака, затим  Болница “Свети апостол Лука” у Добоју која дугује 15,2 милиона, те  Болница “Србија” у Источном Сарајеву од које по основу доприноса потражујемо 14 милиона КМ. Све три здравствене установе имају потписан репрограм дуга - појаснили су у Фонду ПИО РС.

Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите Српске Никола Црнчевић истиче да ситуација није добра, али да се мора наћи рјешење за јавне здравствене установе.

- Влада РС се на основу одлуке Народне скупштине из новембра 2020. године обавезала да ће измиривати обавезе за све раднике, а посебно за  оне који иду у заслужену пензију. Огроман је дуг, није га лако ријешити, али надамо се најбољем епилогу. Синдикат је увијек на страни радника, а и у будућности бранићемо њихова права - додао је Црнчевић. 

Предсједник Уније удружења послодаваца Српске Саша Тривић каже за “Глас Српске” да су дугови настали раније.

- Већина дуговања у приватном сектору вјероватно је настала у неком ранијем периоду јер је сада готово немогуће направити дуг будући да Пореска управа већ неколико година блокира рачун послодавцима уколико два мјесеца не уплате доприносе - казао је Тривић.

Он сматра да је дио дуговања остао иза предузећа која су пропала током пандемије вируса корона.

- Држава је о том питању ригорозна. По аутоматизму блокира рачун. Каснити се може мјесец-два, више од тога не. Иза нас је пандемија, неке фирме су пропале и могуће да је један дио остао дужан. Не знам да је тренутно могуће пословати, а да Пореска управа не блокира за два мјесеца дуговања, након чега иде принудна наплата - истакао је Тривић додавши да, према његовим сазнањима, највећи дуг имају занатлије јер они су финансијски најслабији.

Предузећа у стечају

У Фонду ПИО кажу да се од укупног износа дуга за доприносе за пензијско и инвалидско осигурање закључно са 30. јуном, 88,14 милиона КМ односи на предузећа у стечају или ликвидацији.

- Генерално гледано, наплата потраживања од предузећа у стечају и ликвидацији врло је неизвјесна - рекли су у Фонду ПИО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана