Дуално образовање спас за привреднике, али и велика шанса за ђаке

Данијела Бајић
Дуално образовање спас за привреднике, али и велика шанса за ђаке

БАЊАЛУКА - Спона између средњих школа и привреде Српске је све јача, што показује тренд раста интересовања компанија, у којима ученици кроз практичну наставу стичу потребно знање и вјештине, а да се овај вид образовања испоставио као добра идеја, у прилог говори и чињеница да многе ђаке чека радно мјесто код истог послодавца.

Промјене на тржишту рада захтијевају и нови приступ школовању кадрова, због чега је, поручују просвјетари, значајно то што све више компанија отвара своја врата младим људима и помаже им да пронађу посао по мјери.

Директор Техничке школе Градишка Владо Томић рекао је за “Глас Српске” да је у дуално образовање за двије године укључено близу 300 ђака.

- Прошле школске године је 135 ђака похађало практичну наставу у предузећима, док сада имамо 162 ђака. Интересовање дјеце за обављање практичне наставе у дуалном систему се повећава, што не би сигурно било могуће да не расте и број компанија које желе да обучавају средњошколце - казао је Томић.

Додао је да ђаке на праксу тренутно шаљу у 40 фирми, међу којима има и аутомеханичарских радњи, гдје иде по двоје-троје дјеце.

- На практичну наставу, што смо радили и прије увођења овог дуалног система, шаљемо само добре ђаке, оне који заиста желе да нешто науче. Углавном та дјеца по завршетку школовања остају у радном односу код послодаваца код којих су обављала праксу - истакао је Томић.

Директор приједорске Машинске школе Борислав Којић казао је да, иако предузећа у којима ученици обављају праксу немају формално-правну обавезу да приме у радни однос ђаке након стицања дипломе, многи то радо чине.

- Интересовање ђака за обављање практичне наставе је велико и сви су задовољни третманом у фирмама. Од ове године смо кренули и са уплаћивањем осигурања у случају да дође до неке незгоде. За вријеме праксе осигурани су као и остали радници - казао је Којић.

Према његовим ријечима, одјељење занатлија у трећем разреду седмично на праксу иде три пута.

- За разлику од њих, техничка одјељења имају до пет часова практичне наставе, што је један дан седмично. С тим се не слажу ни привредници ни ученици, међутим, ми не можемо на уштрб теорије и општеобразовних предмета да организујемо више часова практичне наставе - рекао је Којић.

Додао је да је свим ученицима ове школе по завршетку школовања понуђен радни ангажман код послодаваца код којих су обаљали праксу.

- У тим фирмама настави да ради добар број ђака, док дио оде у иностранство. Фирма “Колектор” је један од свијетлих примјера односа према ученицима и школи. Ђацима који су код њих обављали праксу редовно су плаћали накнаде по уговору о дуалном образовању и свима су уплатили новац за матурско вече. По завршетку практичне наставе организовали су и пријем за ђаке и свима понудили запослење - казао је Којић.

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић је подсјетио да је споразум о сарадњи у оквиру пројекта “Унапређење практичне наставе у средњем стручном образовању”, који је средњошколцима омогућио плаћену праксу и запошљавање, потписан прије неколико година.

- Интересовање привредника је изузетно велико. До сада је за те потребе едуковано више од 200 ментора. На наше задовољство, велико је и интересовање средњих школа које се одазивају на наш позив, док ученици радо прихватају знања и вјештине старијих колега - истакао је Ћорић.

Власник и директор фирме “Тикт мануфактура” из Градишке Крешимир Бодрожић истакао је да су по оснивању ове компаније били свјесни да ће морати обучавати потребни кадар, због чега им је дуално образовање добродошло.

-  У фирми тренутно имамо 28 ђака на пракси, за које је задужено осам ментора. Они ће имати данас-сутра прилику да наставе да раде код нас и по завршетку школе, као што су имали и њихови претходници - казао је Бодрожић.

У Закону о доприносима смањена је основица доприноса са 50 одсто на 20 одсто просјечне бруто плате у Српској, док измјене у Закону о порезу на доходак ослобађају послодавца плаћања пореза на накнаде ученицима на практичној настави код послодавца, које износе до 50 одсто најниже плате.

Прописи

 У Министарству просвјете и културе РС кажу да је од 2021. године, закључно са завршетком школске 2023/24. године, практичну наставу код послодавца похађало у просјеку око 4.000 ученика годишње.

- Након доношења Закона о средњем образовању и васпитању и Правилника о начину образовања ученика код послодавца, 2019. године, од школа су затражени подаци о практичној настави ван школе и том приликом је утврђено да је постојала сарадња између 12 средњих стручних и техничких школа и 75 привредних субјеката, а практичну наставу код послодавца су похађала 372 ученика - казали су у министарству.

Према најновијим подацима из октобра 2024. године, 48 од 69 средњих стручних и техничких школа, или 69,56 одсто, има успостављену сарадњу са привредним субјектима или предузетницима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана