Држављани Палестине под посебним условима могу у БиХ

Srna
Foto: AA

САРАЈЕВО - Савјет министара донио је одлуку о уласку и боравку у БиХ под посебним условима држављана Палестине који су сродници држављана БиХ, с корекцијама Канцеларије за законодавство на сједници.

На овај начин омогућен је олакшани улазак у БиХ за три особе које су сродници држављана БиХ, а евакуисани су из појаса Газе и смјештени у Египту, саопштено је из Савјета министара.

Министарство иностраних послова доставиће Граничној полицији БиХ попис особа с њиховим личним и подацима о сродству с држављанима БиХ.

За реализацију ове одлуке задужују се Министарство иностраних послова, Гранична полиција БиХ и Служба за послове са странцима.

Улазак је омогућен преко граничног прелаза Међународни аеродром Сарајево.

Савјет министара, на приједлог Министарства иностраних послова, донио је Одлуку о измјенама и допунама Одлуке о визама, којом се у БиХ привремено укида визни режим за држављане Саудијске Арабије и уводе визе за држављане Султаната Оман.

Према Одлуци, од обавезе прибављања визе за улазак, излазак, транзит и боравак на територији БиХ изузимају се држављани Саудијске Арабије у периоду од 1. јуна до 30. септембра ове године. По овом основу држављани Саудијске Арабије у БиХ могу боравити најдуже до 30 дана.

Разлози за доношење одлуке о безвизном режиму током туристичке сезоне и у 2024. години су економске природе, промоција туристичких, привредних и развојних капацитета БиХ те даљи развој билатералних односа с Саудијском Арабијом.

У саопштењу се додаје да се истовремено уводи обавеза посједовања визе за улазак, излазак, транзит и боравак на територији БиХ за држављане Султаната Оман, због обавезе усаглашавања визне политике с визном политиком ЕУ.

Савјет министара утврдио је Приједлог основа за закључивање Споразума о гранту - грант Инвестиционог оквира за западни Балкан/суфинансирање Програма интегрисаног развоја коридора Саве и Дрине примјеном вишефазног програмског приступа/ између БиХ и Међународне банке за обнову и развој у функцији водеће финансијске институције за грант Инвестицијског оквира за западни Балкан.

Ријеч је о гранту Инвестиционог оквира за западни Балкан у износу од 8.290.000 америчких долара, којим ће управљати Међународна банка за обнову и развој.

Грант је намијењен финансирању дијела пројекта за унапређење пловног пута раминирањем десне обале на коридору Саве, путем Јединице за реализацију пројекта, која ће бити успостављена у Министарству комуникација и транспорта БиХ, које је имплементатор пројекта.

Приједлог основа биће достављен Предсједништву БиХ, а за потписника БиХ предложен је министар финансија и трезора. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана