Дрво све скупље, уложити додатна средства за пошумљавање

СРНА
Дрво све скупље, уложити додатна средства за пошумљавање

БАЊАЛУКА - Република Српска, иако је богата шумама, има значајну површину на којој се може вршити пошумљавање за шта је неопходно уложити додатна средства, јер дрво постаје све скупље како налази своју употребу у многим сферама друштва, рекао је Срни професор на Шумарском факултету Универзитета у Бањалуци Бранислав Цвјетковић.

Цвјетковић сматра да би било добро када би се више средстава могло усмјерити ка шумама.

“Значајна средства су уложена у најмодернију опрему потребну за производњу сјемена и садница, али у ери климатских промјена, суша, екстремних температура, потребно је улагати више средстава у знање и нове технологије производње садног материјала и пошумљавање да би подизање нових шума резултирало успјехом”, рекао је Цвјетковић.

Према његовим ријечима, пошумљавањем голети и шибљака повећава се површина под вриједним шумама, а садњом садница у деградираним и изданачким шумама утиче се позитивно на будућу структуру и квалитет шума.

“Треба имати у виду и пошумљавања која имају еколошку и социјалну функцију, те се често пошумљавање спроводи да би се земљиште сачувало од ерозије, спријечило загађење ваздуха и воде и унаприједила животна средина”, појаснио је Цвјетковић.

Он је истакао посебан значај шума за урбана подручја гдје имају рекреативну и социјалну функцију, те обогаћују пејзаж и позитивно утичу на ментално и физичко здравље човјека.

“Шуме се данас цијене и са аспекта апсорције угљен-диоксида, развијају се нова тржишта која су раније била незамислива, као што је тржиште карбон кредита. Приходи су данас могући по многим другим основама, мимо дрвета, као сировине, што је није био случај прије рата”, рекао је Цвјетковић.

Посебан значај новоподигнутих шума, каже он, огледа се у томе да могу да ублаже притисак на природне шуме у погледу потражње за дрветом као сировином за прераду у дрвопрерађивачкој, хемијској и другим индустријама.

Цвјетковић је напоменуо да подизање нових шума није ни јефтин ни једнократан посао, те да захтијева рад, посвећеност и средства.

ШУМСКО-УЗГОЈНИ РАДОВИ МЕЂУ НАЈБИТНИЈИМ СЕГМЕНАТИМА РАДА “ШУМА СРПСКЕ”

У Јавном предузећу “Шуме Републике Српске” су истакли да су шумско-узгојни радови један од најбитнијих сегмената рада овог предузећа, те да се значајан дио ових радова и проширене репродукције шума финансира из неутрошених средстава просте репродукције, добити, донација и слично.

“За потребе извођења поменутих радова користи се искључиво садни материјал произведен у расадницима Јавног предузећа”, рекли су у предузећу “Шуме Српске”.

Напоменули су и да тренутно не располажу о свим подацима о извршењу радова на пошумљавању у овој години, јер се ови радови још увијек изводе. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана