Дрвар не заборавља хероје: Отворен централни споменик жртвама рата

М. М.
Дрвар не заборавља хероје: Отворен централни споменик жртвама рата

ДРВАР - Паљењем свијећа и полагањем цвијећа, у Дрвару је јуче откривен централни споменик погинулим борцима и цивилним жртвама одбрамбено - отаџбинског рата (1992-1995).

На мермерним плочама пореданим око монумнеталног крста исписана су имена 258 погинулих бораца, 34 борца који су страдали ван зоне борбених дејстава и имена 70 цивилних жртава рата.

Манифестација "Дани сјећања" уприличена је у организацији Општинске борачке организације Дрвар-Источни Дрвар и општине Дрвар, уз велику помоћ власти  Републике Српске и Србије. Помен и освећење Централног споменика обавили су свештеници Дрварске пархохије предовођени парохом Синишом Сердаром.

Породице погинулих нису криле тугу, али и понос на своју, браћу, синове, очеве и мужеве.

- Окупили смо се да одамо почаст нашој браћи, који су живот дали у посљедњем рату  и да им се захвалимо на њиховој жртви. Ако у оваквим тренуцима има утјехе, ми смо се вратили и остали уз своје хероје - рекао је предсједник Борачке организације Дрвара Миладин Бајић.

Специјални изасланик Предсједника Србије Милорад Вељовић је рекао да је споменик погинулим борцима Дрвара аманет наредним генерацијама како се живи и гине за своју отаџбину, те да ће предсједник Алекасндар Вучић подржати све активности битне за повратак и останак Дрварчана на својим огњиштима.

- Овај монументални споменик је знак да наши саоборци у стварању Републике Српске нису заборављени. За мене је лично још је већа част што сам овдје да још једном одам пошту својим ратним саборцима са којима сам провео највише времена током отаџбинског рата -  рекао је легендарни ратни командант специјалних полицијских јединица РС и актуелни министар унутрашњих послова РС Драган Лукач.

Начелница Дрвара Душица Рунић захвалила се властима Републике Српске и Србије који прате све активности на побољшању живота у Дрвару.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 15 беба
Рођено 15 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана