Нашим друмовима крстари десет аутомобила вриједних 4,3 милиона КМ!

Анита Јанковић Речевић
Нашим друмовима крстари десет аутомобила вриједних 4,3 милиона КМ!

БАЊАЛУКА - За десет најлуксузнијих аутомобила који су увезени у БиХ у првој половини године власници су искеширали око 4,3 милиона марака са дажбинама, а највреднији у друштву безобразно прескупих четвороточкаша је “порше 911 С/Т”, који је плаћен скоро пола милиона марака.

Према подацима Управе за индиректно опорезовање (УИО) БиХ од јануара до јуна ове године у земљу је увезен 43.061 аутомобил чија је вриједност премашила 578,63 милиона КМ.

Најпростија рачуница показује да је просјечна вриједност увезених аутомобила око 13.500 марака, што је цјеновно прилагодљиво џепу великог броја грађана Републике Српске и ФБиХ. Међутим, да у БиХ и те како има грађана који су имуни на кризу свједоче подаци о увозу десет најскупљих возила.

У друштву луксузног “поршеа 911 С/Т” налази се још један аутомобил исте марке и ријеч је о моделу 911 ГТ3 РС вриједном 419.107 марака. За ово луксузно возило које се налази на високом другом мјесту власник је морао да плати и дажбине у висини од 71.271 марку. Треће мјесто заузео је “ферари” Ф169 РОМА који је вриједан 395.161 марку, док је на четвртом мјесту још један “порше” и то 911 ТУРБО С, који кошта 363.736 КМ.

У топ десет најскупљих аутомобила увезених у БиХ, чија укупна вриједност премашује 3,61 милиона КМ, за шест мјесеци ове године, поред четири наведена, убрајају се још три “мерцедеса”, два “поршеа” и један “ламборгини”, од којих је сваки коштао више од 300.000 КМ.

Приликом увоза поменутих луксузних аутомобила УИО БиХ је наплатила увозне дажбине у укупном износу од 677.719 марака.

Извршна директорица приједорског удружења за заштиту права потрошача “Дон” Муриса Марић каже за “Глас” да ови подаци не треба да буду зачуђујући с обзиром на чињеницу да у БиХ има и милионера и милијардера.

- Јасно је да имамо и сиромашне грађане који још возе “голф двојку”, који кошта тек хиљаду, двије КМ, али за привреду земље је свакако добро да имамо и те богате који себи могу да приуште луксузно возило од неколико стотина хиљада марака. Било би занимљиво знати само ко су ти купци, чиме се баве, колико зарађују и да ли су та возила платили на кредит - запитала се Марићева.

С друге стране, економиста Зоран Павловић каже за “Глас” да су подаци о увозу и куповини прескупих аутомобила још један у низу доказа дубоког економског раслојавања међу становништвом које се у неуређеним земљама, каква је БиХ, из године у годину повећава, јер се не врши контрола стицања великог новца у кратком року.

- Они који су на лак начин дошли до новца бахато га и троше. Купци таквих возила су обично они који су се обогатили на илегалан начин, јер да би себи неко приуштио аутомобил од пола милиона КМ, мора да има најмање 50 милиона промета и зараде - рекао је Павловић и додао да већина грађана себи може приуштити возила у цјеновном рангу од 8.000 до 15.000 КМ.

A table with numbers and textDescription automatically generated

Електрична возила

Љубитељи луксузних електричних аутомобила цјеновно су прошли знатно повољније. Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ вриједност топ пет најскупљих увезених “е возила” за шест мјесеци ове године је 967.934 КМ, док су дажбине биле тешке 164.664 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана