Дрљача о радиоактивном отпаду: Неопходно обавити истраживања у БиХ

Срна
Foto: принтскрин

НОВИ ГРАД- Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је данас Срни да је веома битно да се у БиХ изврше сва неопходна истраживања и мјерења која ће послужити као додатни аргумент у оспоравању одабира локације за одлагалиште радиоактивног отпада на Трговској гори у Хрватској, на самој граници са БиХ.

Дрљача је навео да је досадашња пракса показала да Хрватска нема искрене намјере да податке којима располажу доставе БиХ или Експертском тиму.

"Не можемо чекати да ли ће се Хрватска смиловати да уступи податке и зато је веома битно да се мјерења обаве и у БиХ, с друге стране границе", рекао је Дрљача, који је и члан Експертског тима.

Према његовим ријечима, основни проблем за истраживања и мјерења до сада је био недостатак финансијских средстава.

"Сада је тај проблем ријешен на начин да ће средства обезбиједити ентитети и ниво БиХ. Експертски тим сматра да је то довољно за квалитетна истраживања која ће бити додатни аргумент да је наше стајалиште исправно и да одабрана локација не одговара планираној намјени", истакао је је Дрљача.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране Кршко, као и постојећи институционални отпад, складишти у бившој касарни Черкезовац у општини Двор, на самој граница са БиХ.

На локацији Трговска гора планирана је изградња Центра за збрињавање радиоактивног отпада.

На овој локацији трају истраживачки радови, а у току је и припрема инфо центра о збрињавању радиоактивног отпада у Двору

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана