Сомелијер Бранко Дрљача: Домаће ракије већ конкуришу свјетским брендовима

Срна
Сомелијер Бранко Дрљача: Домаће ракије већ конкуришу свјетским брендовима

БАЊАЛУКА - Домаће ракије већ конкуришу свјетским брендовима дестилата и неће проћи много времена када ће ракија као квалитетан производ бити препозната у Европи и свијету, рекао је Срни сомелијер племенитих дестилата поријеклом са подручја Новог Града Бранко Дрљача.

“Домаће ракије већ конкуришу свјетским брендовима. Сви углавном говоре да домаћа ракија може стати раме уз раме са осталим брендовима, а ја волим рећи да остали брендови могу стати раме уз раме са ракијом”, рекао је Дрљача, чији је дестилат три сорте шљиве са имања његове породице Рајновача проглашен у Великој Британији за најбољи дестилат коштичавог воћа. 

Дрљача је нагласио да за овакву тврдњу има доста разлога, а један од њих је тај што је ракија јако квалитетан производ са великим потенцијалом, који је већ препознат и само треба радити на репутацији тог пића. 

“Наша филозофија је базирана на аутохтоне сорте. Могу рећи да оно што још није прешло у производњу са аутохтоним сортама јесте у прелазној фази. Тако ћемо у будућности имати искључиво аутохтоне сорте чији је потенцијал енормно висок”, рекао је Дрљача. 

Он је навео да је у овим крајевима синоним за ракију шљивовица, а да у посљедње вријеме расте и производња јабуковаче. 

“Јабуковача, срећом, на овим просторима има узлазну путању. То ми је драго јер лично врло цијеним квалитетну јабуковачу кад је направљена како треба и квалитетно одрађена. То је ракија са јаким ароматским спектром и има много сорти од којих се може направити монодестилат, а јако је интересантно када се мијешају сорте”, рекао је Дрљача. 

Он је истакао да се ракија од јабука може направити квалитетно била она безбојна, бистра, или стављана у буре. 

Своју јабуковачу састављену од три сорте Дрљача је већ представио љубитељима и познаваоцима ракија у Бањалуци, а представио је и ракију цвјетницу која је на основи шљиве тургуље. 

Ту је била извршена мацерација осам врста цвјетова са планине Леотар, чиме је, како каже Дрљача, направљен спој Крајине и Херцеговине. 

Он је констатовао да се свијест људи са Балкана уопште, када је ријеч о ракији и дестилатима, подиже из дана у дан. 

“У посљедњих 10 година покренуто је мноштво прича које ће донијети позитивности и репутацији наше миљенице ракије, а у Републици Српској је основана фондација жКултура ракијаж, која ће имати задатак да се култура испијања и производње ракије постави на висок ниво, јер то и заслужује”, рекао је Дрљача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана