Дринић: Штеди ли влада на дјеци с потешкоћама или центри за социјални рад крше закон?

Г.С.
Дринић: Штеди ли влада на дјеци с потешкоћама или центри за социјални рад крше закон?

БАЊАЛУКА - Вера и Симо Шарић из Бањалуке су поносни родитељи дјечака којем је због озбиљних здравствених проблема 24 часа потребна њега, али који у колицима уредно стиже и до школске клупе и одличан је ученик. Његовој незапосленој мајци то је довољан мотив да настави борбу, иако је недавно изгубила право на симболичну новчану подршку за родитеље – његоватеље која износи око 700 марака мјесечно.

„За моје дијете у кратком року издата су два различита рјешења. Прво о трајном, а затим о привременом инвалидитету. Како је то могуће? – пита Вера.

Ако дјеца с потешкоћама у развоју у Републици Српској похађају редовне или специјалне васпитно – образовне установе, њиховим мајкама или очевима надлежни су недавно почели да одузимају  статус родитеља његоватеља, а посљедично новчану накнаду у износу минималне плате.

Зашто штедимо на најрањивијим категоријама друштва? Ово питање министру здравља и социјалне заштите  и потпредсједнику Владе РС Алену Шеранићу поставио је опозициони посланик у Народној скупштини РС Небојша Дринић, уочи расправе о буџету за идућу годину.

„Фонду дјечије заштите РС, из којег се финансирају и родитељи његоватељи, за 2024. годину планирано је свега 40 милиона КМ. Отприлике исти износ већ је потрошен само на непостојећу гаражу УКЦ-а РС, за коју нико не зна хоће ли и када васкрснути, и колико ће милиона прогутати у међувремену. У таквом амбијенту, најблаже речено, непристојно је да штедимо на дјеци с потешкоћама у развоју.” – рекао је Дринић.

У име извршне власти Шеранић је покушао објаснити да никоме сада нису одузета права, већ да су раније незаконито додјељивана, не прецизирајући хоће ли, у том случају, неко бити санкционисан.

„Проблем је настао у центрима за социјални рад, тачније у првостепеним комисијама које нису у складу са законом доносиле рјешења. Свакако, увијек постоји могућност да мијењамо закон. Није ни то спорно. – рекао је Шеранић.

Ипак, родитељи његоватељи нису обухваћени измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити РС,  које су на дневном реду сједнице Народне скупштине РС која је у току.

„Све комисије раде према инструкцијама, тачније правилницима министра здравља и социјалне заштите” – подсјетио је на друштвеним мрежама Драгослав Шиник, отац дјетета с потешкоћама у развоју и најгласнији борац за права ове популације. Услиједио је, каже, позив из Владе РС за састанак, али након окончања сједнице Народне скупштине РС.

Шарићи с почетка приче, Шиник и остали родитељи који дијеле исту или сличну судбину, с нестрпљењем чекају реакцију надлежних, уз наглашено подсјећање да њихова дјеца, како кажу, морају бити 24 часа затворена у кућу, уколико желе макар и симболичну финансијску подршку државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана