Дринић: Повећати минималан износ алиментација

Г.С.
Дринић: Повећати минималан износ алиментација

БАЊАЛУКА - На Петој посебној сједници Народне скупштине Републике Српске, посланик ПДП- а Небојша Дринић истакао је да Породични закон који је био на Дневном реду заслужује више пажње и да овакав, постојећи треба да претрпи измјене и допуне.

- Детаљно читајући  и анализирајући чланове овог закона стекао сам утисак да не постоји чврста воља да одређена питања буду јасно и квалитетно ријешена. Нпр. Члан 292. о минималном  и максималном  износу издржавања. Требало је посветити више пажње овој теми, односно прво наћи начина да се дигне минимлни праг са 15 на 20 одсто од просјечне нето плате, затим градација када се плаћа алиментација за једно, двоје, троје и више дјеце и на крају минимални износ алиментације, рекао је Дринић.

Навео је примјер ако је особа која је дужна да плаћа алиментацију пријављена на нето плату у износу од 700 КМ, а пракса је показала да се углавном одређује 15 -17 одсто најчешће, дакле алиментација у овом случају је 105, 00 КМ, што је недовољно. Апсурдно је, а подаци то показују, каже, да се велики број алиментација не плаћа.

Дринић сматра да то не би смјело да пролази некажњено.

-Потребно је да одредимо минимални износ од 250, 00 КМ и минимални праг од 20 одсто па ће судије имати законско упориште да другачије одређују проценат износа алиментације. С друге стране, Алиментациони фонд треба да преузме на себе разлику од 250, 00 КМ и субвенционише.

На овакав начин, конкретном мјером ћемо показати да нам је стало до дјеце и њиховог здравијег и квалитетнијег одрастања, да наши најмлађи имају задовољавајуће услове за живот, да здраво одрастају, да им омогућимо да се школују, да се баве спортом, да уче језике и да имају и друге ваннаставне активностима, истакао је Дринић.

У вези са породичним законом навео је и важност  закона о подршци незапосленом родитељу.

-Демографска слика је забрињавајућа и поражавајућа. Овим питањем се није бавило, а сви смо свједоци негативног природног прираштаја широм Републике Српске.

Важно је и питање Алиментационог фодна, гдје је требало уврстити минимално основне одредбе, надлежности и рокове оснивања, функционисања и друго, ријечи су посланика Дринића.

Изнио је податке да велики број мајки муку муче и трпи не само физичко већ и економско насиље јер немају никакву подршку, нити заштиту система.  - Најважнијим је што прије стављање у рад Алиментационог фонда у пуном капацитету. То подразумијева да разведени родитељ који самостално обавља родитељско право што прије има доступност Алиментационом фонду, рекао је Дринић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана