Дринић о цијени електричне енергије: Непромишљени потези ударају по џепу грађана

Г.С.
Дринић о цијени електричне енергије: Непромишљени потези ударају по џепу грађана

B БАЊАЛУКА – Народни посланик Небојша Дринић (ПДП) током актуелног часа у Народној скупштини Републике Српске упитао је ресорног министру Петра Ђокићу да рад домаћих термоелектана мога би да буде угрожен, јер Европска унија планира у блиској будућности, тачније до 2025. године, да уведе изузетно скупе таксе по основу емисије угљен диоксида (ЦО2) за извоз електричне енергије.

"Има ли Влада РС план успостављања интерног система обрачуна такси по основу емисије угљен диоксида за електричну енергију, како би новац прикупљен на овај начин остао код нас и евентуално био усмјерен за домаће еколошке пројекте", упитао је Дринић.

Према његовим ријечима плаћање скупих еколошких такси Европској унији могло би угрозити пословање наших термоелектрана.

"Надамо се да сте свјесни могућих посљедица", рекао је Дринић.

Петар Ђокић, министар енергетике и рударства одговорио је да Влада Републике Српске активно ради на овом питању.

"Активни смо по овом питању. И раније смо обавезе које произилазе из међународних активности врло досљедно примјењивали. Много смо закона донијели. У вријеме када је дошло до поремећаја на европском енергетском тржишту, усљед рата у Украјини, многе земље су морале да се прилагођавају новим околностима. Њемачка је на примјер вратила у погон већ угашене термоелектране. Ми сигурно нећемо донијети никакву одлуку која ће да штети Републици Српској или да стварамо обавезе прије него што буде морало", казао је је Ђокић, уз напомену да се сваки нови трошак преноси на потрошаче.

Наиме, Дринић је подсјетио  да су грађани у Републици Српској веома често плаћали непромишљене потезе у области енергетике.

"Спор Словеније против рудника и термоелектране Угљевик коштаће нас укупно 245 милиона марака, плус 1/3 произведене електричне енергије РИТЕ Угљевик иде Словенији, по повољнијим цијенама", казао је Дринић.

Он је подсјетио да је Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске 15. децембра 2022. године донијела Одлуку о тарифним ставовима за јавно снабдијевање електричном енергијом, по категоријама потрошње и групама купаца, коју је недавно оспорио Уставни суд Републике Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана