Дражен Врховац, в.д. директора ИРБРС, за “Глас Српске” о првом Инвест форуму: Доводимо пословни свијет у Републику Српску

Г.С.
Дражен Врховац, в.д. директора ИРБРС, за “Глас Српске” о првом Инвест форуму: Доводимо пословни свијет у Републику Српску

Република Српска има огромне потенцијале и отворени смо за цијели свијет. То су препознале и велике свјетске компаније које долазе на наш ИНВЕСТ ФОРУМ, што је савршена прилика за наше привреднике и улагање у Српску.

Ово за “Глас Српске” каже Дражен Врховац, в.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, која у сарадњи са Владом Републике Српске спрема први ИНВЕСТ ФОРУМ.

Форум под називом “Искористи прилику - инвестирај у Српску” биће одржан 19. септембра у Банском двору у Бањалуци.

- За Републику Српску се зна. На самој смо граници са Европском унијом, са специјалним паралелним везама са Србијом, али и са добром сарадњом са другим земљама. Све ћемо то за три дана показати страним инвеститорима и то у срцу Републике Српске - каже Врховац.

Протеклих годину и по дана одржали су бројне сусрете, и као домаћини и као гости, широм Европе и свијета на којима су представили инвестициони профил Републике Српске и инвестиционе профиле наше 64 локалне заједнице. Сад свијет, каже, доводе у Српску.

ГЛАС: У Бански двор долазе представници више од 20 земаља да разговарају о инвестирању у Републику Српску. Да ли је све спремно за овај догађај?

ВРХОВАЦ: Све је спремно и радујемо се што ћемо угостити више од 300 учесника, од којих је 95 страних привредника и 64 компаније. Прије нас нико није организовао овакву врсту догађаја, са толико страних учесника. Захвалан сам људима у ИРБРС који су припрему форума прихватили као лични циљ и жељу, а не као обавезу. Остали су само још неки технички детаљи да у уторак заблистамо у пуном сјају. И понесемо титулу добрих домаћина.

Учешће су потврдили привредници из Италије, Јапана, Кине, Турске, Швајцарске, Србије, Аустрије, Мађарске, Руске Федерације, Уједињених Арапских Емирата, Хрватске, Грчке, Холандије, Пољске, Словеније, Азербејџана, Чешке, Њемачке... Осим привредника на овом форуму учествују представници власти, привредних комора, дипломатског кора...

ГЛАС: Зашто треба улагати у Републику Српску?

ВРХОВАЦ: Геостратешка позиција Републике Српске на Балкану велики је плус. Инвеститори који улажу у Републику Српску имају приступ тржиштима од 600 милиона грађана по принципу слободне трговине, а на основу споразума: ЦЕФТА, затим Споразума о слободној трговини БиХ са Турском те ЕФТА споразума. Такође, на самој смо граници са Европском унијом. Додатни плус јесте статус кандидата за чланство. На саобраћајном смо чворишту, у срцу региона, са развијеном инфраструктуром. Све то нас чини изузетно привлачном дестинацијом за улагање.

ГЛАС: У којим областима су наши главни адути када је ријеч о привлачењу страних инвестиција?

ВРХОВАЦ: Оно што је важно јесте чињеница да страни инвеститори имају повољан третман и једнака права и обавезе као домаћи улагачи. Република Српска има шта да понуди у области туризма, хидро-потенцијала, индустрије. Располажемо значајним ресурсима у области металне и електроиндустрије, индустрије текстила, коже и обуће, дрвопрерађивачке и прехрамбене индустрије, у информационо-комуникационом сектору...

ГЛАС: У чему су компаративне предности Републике Српске?

ВРХОВАЦ: Република Српска има стимулативну пореску политику. Стопа пореза на добит је 10 одсто, стопа пореза на доходак - осам одсто, стопа пореза на дивиденду - нула одсто, стопа ПДВ 17 одсто. Неопорезиви дио личног дохотка је 511 евра, укупна стопа доприноса на бруто плату 31 одсто.

Регистрација предузећа је поједностављена, а инвеститорима се нуди подршка у виду субвенција и подстицаја. Све ово је само дио олакшица и подршке који су привлачни инвеститорима. Комплетну подршку ћемо представити на ИНВЕСТ ФОРУМУ.

ГЛАС: ИНВЕСТ ФОРУМ је дио бренда ИНВЕСТ СРПСКА. У чему се разликује ИНВЕСТ ФОРУМ од инвестиционе конференције ИНВЕСТ СРПСКА?

ВРХОВАЦ: Форум је дио бренда, проистекао је из инвестиционе конференције, али се одржава одвојено, са искључивим акцентом на привреднике. Након одржаних конференција и разговора широм Европе и свијета, током промоције потенцијала за улагање, схватили смо да привредницима треба више времена и прилике за директне састанке, а што може да послужи за нове инвестиције, отварање нових радних мјеста и јачање привреде.

Зато смо одлучили да покренемо ИНВЕСТ ФОРУМ, који ће на једном мјесту окупити домаће и стране привреднике, уз подршку представника наших и страних институција, гдје ће тема бити искључиво улагање у Српску и директно повезивање привредника.

Идеја о организовању ИНВЕСТ ФОРУМА проистекла је из разговора са страним инвеститорима, амбасадорима и конзулима, страним привредним коморама, представницима међународних институција и организација, током представљања инвестиционих могућности, потенцијала и пројеката Републике Српске и њених градова и општина.

ГЛАС: Шта очекујемо у званичном дијелу форума?

ВРХОВАЦ: У првом дијелу ИРБРС ће представити инвестиционе могућности и потенцијале Републике Српске, док Министарство финансија представља стимулативну пореску политику у Републици Српској за инвестирање, а Влада Републике Српске пројекте у секторима привреде и упознаје са погодностима за улагање у Републици Српској. Градови и општине Републике Српске представљају могућности инвестирања у пословне зоне. У другом дијелу званичног програма акценат је на успостављању пословне сарадње. Ово је конкретна пословна прилика за увезивање привредника Републике Српске и страних привредника, путем партнерства или директних улагања на чему је акценат у другом дијелу дана.

ГЛАС: Кад је ријеч о повезивању привредника из Српске и страних привредника - шта добијају наши привредници? Које шансе им се отварају са ИНВЕСТ ФОРУМОМ?

ВРХОВАЦ: Организацијом форума у Бањалуци ми штедимо нашим привредницима новац и вријеме. Не морају да остављају своје редовне активности и путују изван Републике Српске да се представе свијету, већ ИРБРС свијет доводи њима. Ово је идеалан начин за пословно повезивање привредника из Српске и страних привредника. И што је још важније, ово је прилика за њихов договор о заједничком наступу и учешћу на тржишту Републике Српске и међународним тржиштима.

ГЛАС: С обзиром на то да је ИНВЕСТ ФОРУМ проистекао из конференције ИНВЕСТ СРПСКА - да ли је у плану да и ове године буде одржана инвестициона конференција? Како сте задовољни претходним двјема конференцијама?

ВРХОВАЦ: Организацијом инвестиционих конференција остварени су резултати у промоцији инвестиционих потенцијала и подршке коју улагачима нуди ИРБРС. Настављамо. Трећа инвестициона конференција ИНВЕСТ СРПСКА биће одржана од 30. октобра до 1. новембра у Бањи Врућици код Теслића. Идеја је да се са конференцијом представимо широм наше лијепе Републике Српске. До сад смо били у Лакташима и Приједору, а вјерујем да ће конференција остати традиција и да ће сваки град имати прилику да буде домаћин скупа.

Главни циљ - развој Републике Српске

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске израсла је у респектабилну финансијску институцију и једног од најзначајнијих финансијера домаћих привредних и укупних економских кретања.

Стратешки циљеви ИРБРС усмјерени су на подстицање инвестиција и стимулисање развоја Републике Српске. ИРБРС је показала флексибилност у дјеловању и спремност да у потпуности властите ресурсе стави у функцију развоја привреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана