Драгутин Шкребић: Савез синдиката РС не штити раднике, већ своје привилегије

Марина Чигоја
Драгутин Шкребић: Савез синдиката РС не штити раднике, већ своје привилегије

Ми нећемо бити талац Савеза синдиката. Не желим да се упуштам у њихова примања, положај и привилегије које имају, али они штите само своје привилегије. Постављам питање да ли су они синдикат радника у реалном сектору или синдикат јавног сектора.

Рекао је то у интервјуу "Гласу Српске" предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић.

* ГЛАС: Пословна заједница већ дуго инсистира на доношењу новог закона о раду. Шта је конкретно проблем у постојећем?

ШКРЕБИЋ: Влада је та која би требало да влада и она је требало да креира радну верзију закона и понуди је социјалним партнерима. Ми у изради новог закона о раду апсолутно нисмо искључиви. Спремни смо на максималне уступке, али има неких ствари које треба да буду промијењене. Желимо закон који ће бити кратак, јасан и недвосмислен. Не требају привилегије ни послодавцима, али ни радницима. Никоме радно мјесто није загарантовано и флексибилност радне снаге на тржишту мора бити много боља да би дошло и до бржег и слободнијег запошљавања. Наши велики системи су пропали искључиво због вишка радне снаге. Имамо раднике који раде, а не добијају плату, а имамо масу оних који не зараде плату, а добијају је. То је парадокс који се не може дуго одржати.

* ГЛАС: Како коментаришете тврдње Савеза синдиката да би нови закон био на штету радника и да ли послодавци траже да новим законом буду укинути уговори на неодређено?

ШКРЕБИЋ: Никад то нисмо ни поменули, нити је то било и у једној опцији. Став Уније удружења послодаваца је да треба да постоји уговор на одређено вријеме на неки период о којем бисмо се договорили, а наравно послије тога слиједи уговор на неодређено. То уопште није било спорно.

* ГЛАС: Шта је онда главни разлог због којег Савез синдиката одбија и разговор о тој теми?

ШКРЕБИЋ: Ми нећемо бити талац Савеза синдиката. Не желим да се упуштам у њихова примања, положај и привилегије које имају, али они штите само своје привилегије. Постављам питање да ли су они уопште синдикат радника у реалном сектору или синдикат јавног сектора.

* ГЛАС: Најавили сте да прекидате разговор са њима. Да ли сте донијели дефинитивно ту одлуку?

ШКРЕБИЋ: Ми нисмо прекинули, већ су они два-три пута одбили да разговарају о закону о раду, а ми не можемо разговарати са неким ко то не жели. Морамо тражити некога ко хоће да разговара, али нећемо се превише трудити. Ако Влади не треба закон о раду, ми ћемо се и овако сналазити, али то ће кад-тад имати крај. Очекујем од Владе да направи радну верзију тог закона. Наши захтјеви ће бити потпуно реални и нећемо тражити ништа што други немају.

* ГЛАС: Често се говори да послодавци избјегавају плаћање обавеза, а посебно доприноса, због чега су на њихов рачун стигле и критике из Фонда ПИО, који се сусреће са све већим проблемима при исплати пензија?

ШКРЕБИЋ: Унија удружења послодаваца не подржава оне који не плаћају порезе, не уплаћују доприносе, не исплаћују плате и који не поштују Закон о раду. Са таквима не желимо да разговарамо и они нису чланови наше Уније. Они су проблем државе и контролних органа. Нико, па ни послодавци, не бране држави да такве кажњава. Али, када неко излази са подацима о дуговањима, онда молим да се наведе ко је тај послодавац. Тада ће се видјети да је ту највише оних гдје је послодавац држава.

* ГЛАС: Колики је дуг фондова према послодавцима?

ШКРЕБИЋ: Фонд здравственог осигурања РС је рефундирао боловања дужа од 30 дана тек за 2012. годину и то 70 одсто од нето износа плате. Ми ако не платимо на вријеме порезе и доприносе, плаћамо знатну затезну камату, а када држава нама дугује, нема ни камате, ни ничега. Чак морамо ићи молити да плате своје обавезе, иако им то налаже закон.

* ГЛАС: Како оцјењујете пословни амбијент у РС?

ШКРЕБИЋ: Веома је лош. Основни услов који би требало да имамо је политичка стабилност, а ми то немамо. С друге стране, проблем је и пореска политика. Мора бити смањено опорезивање рада. Влада је кренула са привредним реформама, али су оне стале. Због сложености БиХ, нацрти закона које је донијела Влада РС су стопирани и условљени промјеном Закона о ПДВ-у, а у оваквим политичким односима чисто сумњам да ће доћи до договора о том питању. Самим тим биће стопиране комплетне реформе. Умјесто растерећења Влада је без консултација са привредницима продужила плаћање солидарног доприноса, што представља знатно оптерећење.

Сива економија

* ГЛАС: Према процјенама, око 60.000 радника у РС ради на црно. Ко је за то одговоран?

ШКРЕБИЋ: Не вјерујем да је толики број. Сматрам да сви треба да будемо опорезовани, да уђемо у легалне токове, а да порези и доприноси треба да буду мањи. Можда је једно од питања да ли су нам намети велики, па све више послодаваца бјежи у сиву зону. Неће ови проблеми бити ријешени само репресивном политиком. Пореска политика мора бити стимулативна, да би са нижим пореским стопама био убран већи приход.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана