Драгосављевић: Обавеза свих да допринесу очувању Српске

Срна
Foto: Срна

СРБАЦ - Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић рекао је да се обиљежавањем 32 године од формирања Прве србачке лаке пјешадијске бригаде јача култура сјећања и да је обавеза свих да пруже допринос очувању Републике Српске.

Драгосављевић је данас организовао пријем за родитеље погинулих бораца на којем је разговарано о актуелној проблематици борачких категорија.

“Обиљежавањем годишњица формирања бригаде јачамо културу сјећања и обавеза свих нас је да пружимо свој допринос у очувању Републике Српске, која је створена крвљу и животима наших бораца и која никада до сада није била угроженија и изложенија међународним притисцима”, рекао је новинарима Драгосављевић.

Драгутин Станојевић, предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, изразио је задовољство добрим одзивом родитеља погинулих бораца, који су се упркос годинама и здравственим проблемима одазвали да разговарају о разним питањима која се тичу борачке популације.

Начелник штаба Прве србачке лаке пјешадијске бригаде потпуковник Вићо Ковачеви упутио је изразе поштовања родитељима погинулих бораца који су смогли снаге да дођу и подсјетио да је 23.801 припадник Војске Републике Српске положио своје животе у темеље Републике Српске.

Он је истакао да се због тога не смије дозволити да се угрози њен опстанак.

Горан Плотан, предсједник Борачке организације општине Србац, рекао је да су уз помоћ Министарства финансија Републике Српске завршени радови на унутрашњој адаптацији спомен-собе у Српцу и додао да је привредник Зоран Кнежевић обећао помоћ за санацију фасаде на овом објекту.

Душко Митрић, начелник Ођељења за општу управу општине Србац и предсједник Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова, рекао је да борачке категорије у Српцу остварују права која им припадају по закону.

Он је истакао да нека од тих права нису довољна да задовоље потребе, али да се у локалној управи труде да борачким породицама додатно изађу у сусрет и помогну у складу са могућностима, нарочито у погледу једнократних новчаних помоћи и на друге начине.

Обиљежавање 32 године србачке бригаде наставља се сутра у 10.30 часова полагањем вијенаца и цвијећа на спомен-обиљежју у Малим Ситнешима, а у 11.00 часова и на спомен-костурници на градском гробљу у Српцу.

Полагање цвијећа у спомен-соби предвиђено је у 11.30 часова, а у 12.00 часова ће на централном спомен-обиљежју бити служен парастос погинулим и несталим борцима Војске Републике Српске, уз пригодан програм и обраћање званичника.

Од 13.00 часова у фоајеу Дома културе “Угљеша Којадиновић” у Српцу биће припремљено пригодно послужење за учеснике.

Претходно је данас на мјесном гробљу у Пријебљезима, служен помен за преминулог команданта србачке бригаде, пуковника Миодрага Сувајца и организована посјета његовој породичној кући.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана