Драго Шмитран, један од најбољих студената у историји бањалучког ЕТФ-а: Русију и Србију одбио због Српске

Милош Васиљевић
Драго Шмитран, један од најбољих студената у историји бањалучког ЕТФ-а: Русију и Србију одбио због Српске

ГРАДИШКА - Само најбољи ђаци уписују Електротехнички факултет у Бањалуци, а велики број студената због тежине и обимног градива одустане од истог, па је права ријеткост да неком пође за руком да у индексу буду све десетке. Да постоје изузеци доказ је Градишчанин Драго Шмитран (24) који је недавно исписао историју факултета.

Пуно рада, труда и залагања стало је у факултетско образовање скромног младића који своју будућности, ако се све коцкице посложе, види у земљи гдје је одрастао и школовао се.

Породица, колеге, пријатељи, али и комшије у Крушкику покрај Градишке одакле је поносни су на момка који је помјерио границе и дао путоказ млађим нараштајима да је све могуће, уз добру организацију и марљивост.

Шмитран за “Глас Српске” прича да је управо организација и континуиран рад рецепт за успјех, уз неминован таленат и посвећеност послу који је његова будућност.

- Било је предмета који су ми “лежали” иако су у категорији тежих, али и оних једноставних које сам поново морао спремити за испит, тако да нема правила. Од тежих издвојио бих Програмске језике два и Математику два. Сматрам да су то два најтежа предмета која сам имао на студијама и обично су њих студенти теже полагали. Имао сам мало потешкоћа приликом припремања тих испита, али све се завршило добро - кроз осмијех прича Шмитран.

Како каже, није се много двоумио шта ће уписати након средњошколског образовања. Имао је и опције да студира у иностранству, али је изабрао Бањалуку и Електротехнички факултет (ЕТФ).

- Одмалена сам играо игрице и заинтересовало ме програмирање. У средњој школи сам открио свијет такмичарског програмирања из информатике, гдје сам ишао на регионална, републичка и државна такмичења и то ме гурнуло у свијет електротехнике. Пресрећан сам што је тако, јер много је лакше кад уживате у оном што радите - рекао је Шмитран.

Осим на такмичењима у нашој земљи још као голобрад момак низао је успјехе и у иностранству те тада показао да је предодређен за велика дјела, а репутацију је градио из такмичења у такмичење. Круна тога свега јесте успјех на факултету.

- Учествовао сам и на међународним такмичењима, а од награда издвајам бронзану медаљу из Румуније на Балканској олимпијади, као и пласман на Свјетску олимпијаду из информатике у Јапану. Тада сам и добио понуде из Београда, али и Русије који су жељели да ми плате све трошкове студирања, али одабрао сам ЕТФ - казао је Шмитран.

Када неко скрене пажњу, као што је то урадио Драго Шмитран, једно од кључних питања јесте то да ли ће и он као већина успјешних људи напустити нашу земљу. Он каже да, ако му се укаже прилика да ради на квалитетној позицији, неће мијењати адресу становања.

- За сада ми је план да останем у Српској, тренутно тражим посао у Бањалуци, али немам још ништа конкретно. Ако ми то не пође за руком тражићу своје мјесто у иностранству. Најсрећнији бих био да останем овдје, да добијем посао под условима који би ми одговарали - рекао је Шмитран.

Завршио је Студијски програм рачунарство и информатику, смјер софтверско инжењерство, а бави се проблематиком у софтверском инжењерству.

- То је област која се бави разним системима као што су системи у банци, затим клауд инжењеринг, али и многим другим - појашњава Шмитран.

Имао је поруку и за све будуће бруцоше који своје школовање планирају да наставе на ЕТФ-у, за који каже да није баук, али исто тако и да је много више од обичног факултета.

- Потребно је много времена да би се спремили испити на ЕТФ-у. Корисно је предзнање из информатике и математике, али није пресудно и кључно. Најважније су радне навике, јер овај факултет не дозвољава да се приступа кампањски. С друге стране, нуди прегршт знања, на чему сам захвалан и свим својим професорима за пренесено знање - истакао је Шмитран.

Фудбал

Као и већини дјечака његова велика страст и љубав био је фудбал, а као клинац носио је дрес Козаре из Градишке. Ипак, због све мање слободног времена већ у средњој школи  копачке је окачио о клин, јер се фокусирао на науку и образовање.

- И сада када ми се укаже прилика волим да одиграм неку утакмицу са пријатељима, јер је физичка активност и те како битна и растерећује од свакодневице - рекао је Шмитран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана