Драгић: Насиље у породици могуће прекинути уз подршку

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- Круг насиља у породици у појединим ситуацијама могуће је прекинути, што зависи од тога колико је жртва јака и да ли има подршку примарне породице, рекла је Срни психолог у Центру за социјални рад Бањалука Неда Драгић.

Драгићева је навела да насиље у већини случајева чине мушкарци у добу између 30 и 40 година који су углавном у брачним заједницама, а најчешће жртве су женске особе између 20 и 50 година.

Она је нагласила да жртве најчешће одустају од пријаве насиља ако је у току развод брака.

"Жене које трпе насиље боје се да ће насилник ићи у затвор, па неће давати новац за издржавања, затим ако жртва има мала примања, ако је починилац психопата, па се боји да ће јој пријетити или поновити насиље. Одустају и ако се помире и након свега наставе брачну заједницу", указала је Драгићева.

Она је подсјетила да се у оквиру Центра за социјални рад ради са жртвама с циљем заштите права, смјештаја у Сигурну кућу, како би се што прије прекинуло понављање насиља, те обавља психосоцијални третман, пружа психолошка подршка у јачању самопоуздања, дају информације како да се заштити, коме да се обрати, тражи начин њеног збрињавања.

"Уколико насиље траје дуго савјетујемо да се жртва обрати психијатру, да сама донесе коначне одлуке и да напусти брачну заједницу. Осим жртве, радимо и са починиоцем насиља, упозоравамо га на посљедице кривичне пријаве и позивамо га да то више не ради, да не врши психичко и физичко насиље, јер ће у противном бити новчано кажњен", рекла је Драгићева.

Она је навела да насиље на жртву оставља велике посљедице, првенствено на ментално здравље, изазива депресију, дешава се мањак самопоуздања, страх, неизвјесност.

"Жртве насиља могу да упадну и у тежа психичка стања, као што су психозе, због чега им треба прилазити са одређеном дозом сензибилитета, разумијевања, дати времена да каже какви су проблеми", напоменула је Драгићева.

Она је додала да је у случају да жртва насиља има одређене тегобе као што су неспавање, стрес, страх од свега, потребно да у Центру за ментално здавље потражи помоћ психотерапеута како би то на најлакши начин пребродила.

Драгићева је рекла да се најчешће дешава да дјеца од очева насилника која су свједочила насиљу често преносе такав облик понашања и на своје партнерке.

"Неријетко и синови врше насиље над родитељима, не у високом проценту, али се дешава. Мушкарци могу бити насилни не само према својим женама, него и према дјеци, али и према својим сестрама", додала је Драгићева.

У Бањалуци су од почетка године евидентиране 24 пријаве насиља у породици, а током прошле године забиљежено је 487, раније је речено Срни у бањалучкој Полицијској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана