Дошлић: Краљ Твртко никад актуелнији на политичкој сцени

Срна
Дошлић: Краљ Твртко никад актуелнији на политичкој сцени

ПРЊАВОР - Историчар Дејан Дошлић оцијенио је да је краљ Твртко Котроманић данас никада актуелнији не само у научној сфери, него и на политичкој сцени и указао да се историјске чињенице од деведесетих година све више искривљују и користе у дневно-политичке сврхе.

Дошлић, који је асистент на Филозофском факултету у Бањалуци, одржао је вечерас у Народној библиотеци у Прњавору предавање о династији Котроманића, уређењу средњовјековне Босне, симболици љиљана, те о историјским чињеницама које се искривљују и злоупотребљавају.

“Имамо ситуацију гдје се изградња модерног идентитета данас код нас заснива на помињању краља Твртка или уопште династије Котроманића, због чега желимо да изложимо чињенице и одређене идејне поставке његове власти како бисмо што боље разумјели његово вријеме, положај, жељу и идеју стварања и обнављања српске краљевине након смрти посљедњег члана династије Немањића”, рекао је Дошлић Срни.

Он сматра да се генерално у друштву много више пажње обраћа на владавину чланова рода Немањића, касније Лазаревића и Бранковића, а у модерној историји Карађорђевића, односно на династије и људе који су владали на подручју Србије, док су Котроманићи у том смислу сјећања или памћења прилично запостављени.

“Мање пажње се посвећује владарима из династије Котроманића, самој њиховој идеји и симболима власти. Имамо тако симболе крина или љиљана који симболизују Пресвету Богородицу или Исуса Христа, а завршили су на ратним заставама. Важно је да се прича о овим темама, без мржње и пристрасности” , каже Дошлић.

Он напомиње да је објективно изношење чињеница добро не само за садашње, него и будуће генерације којима је потребно створити бољу подлогу са више знања и објективности коју касније могу примјењивати у сазријевању и односу према другима.

Суорганизатор вечерашњег предавања “Сугуби вијенац и крунисање Твртка Котроманића за краља Срба и Босне” са Народном библиотеком био је Грађански демократски центар /ГДЦ/ “Res Publica”.

Предсједник ГДЦ-а Никола Богићевић каже да је ово била лијепа прилика да се из озбиљне научне перспективе више чује о питањима средњовјековне Босне и владавине династије Котроманића.

Вршилац дужности директора Народне библиотеке у Прњавору Душан Марић каже да је идеја о организовању вечерашњег предавања дошла као резултат све чешћег помињања крунисања Твртка Котроманића у политичким полемикама, према којима се више не зна чији је он у ствари био краљ.

Марић је најавио и друге пројекте који ће се одржати у скорије вријеме, између осталих пет изложбених поставки и једну промоцију књиге у сарадњи са Српским просвјетним и културним друштвом “Просвјета”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана