Доситеј пјешачи 450 километара за Сергеја!

GS
Доситеј пјешачи 450 километара за Сергеја!

Бањалука – Достије Петковић, ентузијаста и хуманитарац из Бањалуке, креће 27. августа на изазовно пјешачење дуго 450 километара како би прикупио средства за лијечење малог Сергеја.

Током ове хуманитарне акције, Петковић ће продавати пређене километре путем интернета, а сав прикупљени приход биће уплаћен директно на рачун Сергејеве мајке.

Појавила се нада за Сергеја! 

Петковић планира да прву половину пута пређе за десет дана, крећући из Бањалуке према Сплиту. На том путу ће проћи кроз Мркоњић Град, Гламоч и Ливно, а затим ће, уласком у Хрватску, наставити кроз Сињ и Дугопоље прије него што стигне у Сплит. Током овог дијела пјешачења, Петковић ће обићи природне љепоте Босне и Херцеговине и Хрватске, што је додатна вриједност овог хуманитарног подухвата.

- У Сплиту ћу се задржати један дан да бих се одморио, а затим ћу трајектом прећи у Анкону у Италији и наставити до Сан Марина. Италијански дио пута планирам да пређем за пет дана, сваки дан обилазећи по један град, каже Петковић, додајући да је руту пажљиво осмислио да би сваки дан био испуњен новим искуствима и авантурама.

Идеја о пјешачењу до одређене дестинације јавила му се прије двије године, али је реализација стално одлагана. Сергејева борба с тешком болешћу мотивисала га је да коначно спроведе овај план у дјело. 

- Размишљао сам како могу да будем дио Сергејеве побједе и дошао на идеју да коначно отпјешачим на неку дестинацију, објашњава Петковић.

Након истраживања и планирања, саставио је руту која спаја атрактивне локације. 

Петковић ће на пут кренути сам, носећи са собом шатор, подметач и врећу за спавање, планирајући да кампује 13 од укупно 17 ноћи. 

- Већину дана ћу провести у природи, што даје посебну чар овом путовању, закључује он.

Овај несвакидашњи подухват, који спаја авантуризам, хуманост и љубав према природи, очекује се да привуче пажњу јавности, а Сергејева породица добије потребну подршку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана