Доња Градина: Писмима логораша Иве Волнера ученицима приказан злочин Холокауста и геноцида у НДХ

Srna
Foto: Srna

КОЗАРСКА ДУБИЦА - У Спомен-подручју Доња Градина данас је одржана радионица за ученике средњих школа из Приједора и Козарске Дубице, на којој је ученицима на прилагођен начин приказан злочин Холокауста и геноцида који се десио у НДХ, путем писама која су остала иза логораша јеврејског поријекла Иве Волнера.

Виши кустос-историчар у Јавној установи Спомен-подручје Доња Градина Дејан Мотл рекао је да је Волнер имао 21 годину када је стигао у први логор Даница 1941. године, а да је затим био у Јадовну и Госпићу, а на крају у Јасеновцу, гдје је убијен 1944. године.

"Он је својој породици слао писма, гдје је понекад, на вјешт начин избјегавајући цензуру, говорио о условима боравка у логору", рекао је Мотл.

Он је навео да је Иво Волнер убијен 1944. године, а да се његово име често спомињало на суђењу Динку Шакићу, једном од команданата логора Јасеновац, које је 1998. године одржано у Загребу.

"Често се спомињало име Иве Волнера који је био музичар. Усташе су га одвеле у Дубицу на неку прославу да их забавља, а сутрадан су га вратили мртвог. Динко Шакић је као командант наредио групи логораша који су били ближе Волнеру да се одвоје, а затим су и ти логораши убијени", рекао је Мотл.

Он је додао да је циљ радионице да ученици уче, али и осјете емоције кроз индивидуалну животну причу.

"У писмима се осјећају емоције и брига за родитеље. Читава породица Волнер је трагично настрадала, а само сестра је успјела да преживи Холокауст у НДХ. Емоција из дописница које је он слао говоре о бризи за родитеље јер је покушавао да сакрије услове у логору", објаснио је Мотл.

Мотл је прецизирао да су сачувана 24 писма Иве Волнера, од којих је ученицима предочено десетак из свих логора у којима је био.

"Ученицима је било интересантно на који начин је избјегавао цензуру јер је својим родитељима на примјер из Госпића писао да покушају да из логора извуку "Мириног брата", што је у ствари он био, бојећи се да ће бити одведен на друго мјесто, гдје ће то бити много теже", рекао је Мотл.

Мотл је рекао да су радионице за ученике средњих школа у Јавној установи Спомен-подручје Доња Градина организоване и одржаване у континуитету од 2015. до 2020. године, односно до пандемије вируса корона, а да је та активност настављена ове године.

Он је навео да су у Спомен-подручју Доња Градина у току припреме за помен жртвама усташког злочина геноцида који ће се одржати у мају.

У пратњи професора историје радионици је присуствовало 20 ученика из Гимназије "Свети Сава" из Приједора и 20 ученика из Мјешовитог средњошколског центра "Никола Тесла" из Козарске Дубице.

И професори и ученици у изјави новинарима истакли су да су радионице овог типа неоходне да би се његовала култура сјећања и учило о злочинима у усташким логорима у Другом свјетском рату.

Анастасија Мандић ученица четвртог разреда Гимназије у Приједору, изјавила је да је важно да ученици његују културу сјећања на жртве логора, а да им је на данашњој радионици приближена појединачна судбина људи који су били у логорима. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана